Ljubljana
MGML

Skriti kotički Ljubljane: rimska Emona pod vašimi nogami

V četrtek, 27. aprila, odpiramo parke Emone! V prazničnih dneh se med 10.00 in 18.00 lahko odpravite na krožno arheološko pot in spoznate, kaj vse se je iz časa prve urbane naselitve na območju Ljubljane ohranilo do danes – in to v samem središču mesta.

None

Poglej pod površje: skozi kanalizacijski pokrov v rimski čas V središču današnje Ljubljane torej leži urbani arheološki park Emona. Sestavlja ga 10 lokacij, ki so med seboj povezane s krožno potjo. Čeprav so označene s tablami in do njih vodijo kažipoti, jih je pravzaprav težko najti in včasih še težje prepoznati. Danes povsem nerazumljiv je pokrov rimske kanalizacije, zato ga zlahka spregledamo, čeprav stoji ob tako prometni cesti, kot je Aškerčeva. Neznana Emonska hiša in dobro znani rimski zid Pot do Emonske hiše je zavita mimo današnjih zasebnih hiš in dvorišč, tako da je potrebno kar nekaj poguma in vztrajnosti pri iskanju hiše iz časa Rimljanov. Rimski zid na Mirju pozna skorajda vsak Ljubljančan. Ne vedo pa vsi, da je za njegovo sedanjo podobo zaslužen arhitekt Jože Plečnik. Kakšen je bil ta kos emonskega obzidja videti v rimskem času, ne vemo natančno: tja do 8 metrov visok in najbrž ometan, da je lažje kljuboval vremenu. 

Kako naj poiščem pokopano mesto? Kako najti krstilnico, v kateri so krstili prve kristjane na tem območju? Kje iskati velika pokopališča, ki so nastala v stoletjih obstoja Emone? Celoten mozaik sestavite na krožnem ogledu Arheološkega parka Emona, ki se začne v Mestnem muzeju Ljubljana. Čas je pravi, saj je do oktobra dovolj toplo, da so odkriti tudi najbolj občutljivi ostanki, kot so pisani mozaiki, ostanki stenskih fresk in dobro ohranjenega ogrevalnega sistema. Če ste raziskovalnega duha, ostanke poiščite sami, saj so kot rečeno označeni s pojasnjevalnimi tablami. Če ste goreči uporabniki pametne telefonije, si z nekaj pomoči naložite mobilno aplikacijo Nexto. Analognim obiskovalcem je v Mestnem muzeju Ljubljana na voljo tiskan vodnik, bolj družabnim so namenjena številna vodstva, družine pa prav tako v muzeju prejmejo otroški tiskan vodik Emona od E do A. Torej ni razloga, da bi Emona še naprej ostala skrita! AP Emona je od 10. do 18. ure med prazniki odprt 27., 28., 29., in 30. aprila.

Objavljeno: 25. 4. 2017

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se