Ljubljana
MGML

Spremljajte strip o življenju Ivana Cankarja v tedniku Mladina

Ob letošnjem Cankarjevem letu 2018 in razstavi Ivan Cankar v Mestnem muzeju Ljubljana konec septembra načrtujemo izid avtorskega stripa o življenju slovenskega pisatelja. Že od konca junija pa strip že pred uradnim izidom lahko spremljate tudi tedensko v reviji Mladina.

Izsek iz stripa 'Ivan Cankar: podobe iz življenja'
Izsek iz stripa 'Ivan Cankar: podobe iz življenja' © Zoran Smiljanić

Strip z naslovom 'Ivan Cankar: podobe iz življenja' je vsebinsko zasnoval kustos za novejšo zgodovino v Mestnem muzeju Ljubljana, dr. Blaž Vurnik, ki je tudi avtor občasne razstave Ivan Cankar. Za vizualno podobo stripa je poskrbel priznani slovenski stripar Zoran Smiljanić, ki je z dr. Vurnikom že sodeloval pred tremi leti, ko sta skupaj zasnovala strip 'Spomini in sanje Kristine B. Ljubljana 1941–1945', v katerem sta obdelala tematiko življenja v Ljubljani v času 2. svetovne vojne skozi oči mlade Ljubljančanke.

Dr. Vurnik je razloge za nastanek in vsebinski koncept stripa o Ivanu Cankarju povzel takole: "Cankarja bomo v stripu spoznali drugače, kot ga poznamo iz literarno-zgodovinskih študij in šolskih beril. Bil je genialni pisec in pripovedovalec, a je bil obenem tudi slehernik s strahovi, dvomi, hrepenenjem, slabimi in dobrimi motivi. Usoda in zgodovina sta ga postavila v prostor in čas, ki ju je neprestano diagnosticiral. Družbi in sodobnikom je postavljal ogledalo, v katerega pa se nihče ni hotel iskreno zazreti. Scenarij stripa je zasnovan tako, da sledi Cankarjevemu življenju, v posamezne zgodbe pa so vpleteni citati iz del, ki pojasnjujejo Cankarjeva razmišljanja, doživljanja situacij, v katerih je bil, odnos do okolice, sodobnikov … Delno oz. v manjši meri so dialogi v stripu tudi citati iz Cankarjevih pisem."

Strip bo izšel v sozaložništvu Muzeja in galerij mesta Ljubljane ter Foruma Ljubljana, njegov izid in predstavitev za široko javnost pa je predviden v začetku oktobra na posebnem dogodku v Mestnem muzeju.

Objavljeno: 9. 8. 2018

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se