Ljubljana
MGML

Slovenske čipkarice uspešne na Nizozemskem, kustosinja Mojca Ferle soavtorica predstavitve in publikacije

Od 6. do 11. avgusta 2018 je v nizozemskem mestu Zaandam pri Amsterdamu potekala 18. generalna skupščina mednarodne organizacije za klekljano in šivano čipko OIDFA, kjer so se predstavile klekljarice in izdelovalke šivane čipke s celega sveta, med njimi zelo uspešno tudi slovenske predstavnice. Ob slovenski nacionalni predstavitvi je izšla tudi knjiga z naslovom V čipke ujeta svetloba, katere soavtorica je kustosinja Mojca Ferle, v Mestnem muzeju odgovorna za urbano etnologijo in zbirko tekstila.

Publikacija 'V čipke ujeta svetloba' je izšla ob slovenski nacionalni predstavitvi na Nizozemskem
Publikacija 'V čipke ujeta svetloba' je izšla ob slovenski nacionalni predstavitvi na Nizozemskem © dokumentacija MGML

Na 18. generalni skupščini Mednarodne organizacije za klekljano in šivano čipko OIDFA na Nizozemskem so med drugim v upravni odbor ponovno izvolili dve predstavnici iz Slovenije, Mojco Ferle in Simono Strgulc Krajšek. Ob generalni skupščini je potekal tudi čipkarski dogodek 'Radi imamo čipke', na katerem so se slovenske čipkarice predstavile z izvirnim projektom z naslovom 'V čipke ujeta svetloba' in z njim zasedle prvo mesto med vsemi predstavitvami. Postavitev je predstavljalo 50 čipkastih lučk, izdelanih iz pecljatega kozarca za vino, čajne lučke, ščitnika iz pavs papirja in čipkastega senčnika; slednje so naklekljale slovenske čipkarice po lastnih ali arhivskih vzorcih, kustosinja Mojca Ferle pa je za ta namen predelala vzorec čipke nekdanjega trgovskega podjetja DOM Ljubljana iz leta 1972, ki ga hranimo v zbirki Mestnega muzeja.

Slovensko predstavitev na dogodku je dopolnila tudi publikacija z enakim naslovom, katere soavtorstvo so podpisale Simona Strgulc Krajšek, Afrodita Hebar Kljun in Mojca Ferle.

Projekt 'V čipke ujeta svetloba' si bomo kmalu lahko ogledali tudi v Ljubljani, in sicer na Čipkarskem festivalu, ki se bo 1. in 2. septembra zgodil v ljubljanskih Križankah in Mestnem muzeju Ljubljana. Na festivalu − odvil se bo po več kot 50 letih od zadnjega podobnega dogodka v Ljubljani − bomo v soboto, 1. septembra, ob 15.00 v Mestnem muzeju lahko prisluhnili predavanju Mojce Ferle z naslovom 'Veličasten praznik klekljanja v Ljubljani' in predstavitvi knjige 'V čipke ujeta svetloba'. Celoten program festivala si lahko ogledate na tej povezavi.

Objavljeno: 22. 8. 2018

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se