Ljubljana
MGML

Ivan Cankar kot stripovski junak

Končno je izšel strip o Cankarju, ki ste si ga želeli že, ko ste bili še otroci. S privlačno stripovsko zgodbo o njegovem življenju bi morebiti Cankarja tako že pred 30 leti lažje vzljubili in cenili. No, zdaj imamo novo priliko!

None
© Andrej Peunik / MGML

V torek, 2. oktobra, je izšel strip Ivan Cankar: Podobe iz življenja avtorjev Blaža Vurnika in Zorana Smiljanića. V letu, ki ga zaznamuje stoletnica smrti največjega literata slovenske moderne, se Ivanu Cankarju priklanjamo tudi s stripovsko biografijo, in to na kar 144 straneh!

Na predstavitvi je avtor Blaž Vurnik med drugim povedal: »Cankar je ena redkih oseb z začetka 20. stoletja, katere življenje je tako dobro in temeljito dokumentirano. Očitno je, da Cankar v nobenem pogledu ni bil povprečnež, zato mi ga ob ponovnem spoznavanju za razstavo in strip ni bilo problem proučevati. Želim si predvsem, da ta strip vsaj malo razbije nekatere kanonizirane resnice o Cankarju.« Stripar Zoran Smiljanić je glede glavnega protagonista dejal: »Cankar je stripovski junak! Če bi mi v otroštvu imeli tak strip o Cankarju, ga ne bi že takrat 'zasovražili' in ga potem šele po 30. letu ponovno spoznavali in cenili.« Ali kot je v spremnem govoru k stripu zapisala Ana Bogataj:  »biografski strip lahko v določenih elementih povežemo s superherojskim stripom, zato ni nič čudnega, da je tako priljubljen: radi imamo stripe o svojih herojih, pa če imajo super moči ali pač ne


Stripovski album: oktober 2018 / 144 čb str. / barvna naslovnica / format: A4 / cena: 15 €

Distribucija: knjiga je na voljo v vseh stripu prijaznih knjigarnah ter v muzejski trgovini Mestnega muzeja Ljubljana..

Objavljeno: 8. 10. 2018

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se