Ljubljana
MGML

Projektu "Ljubljanica, reka, ki povezuje" nagrada Dnevov evropske dediščine 2018

Razstava "Ljubljanica, reka, ki povezuje" je bila izbrana med 10 najboljših evropskih zgodb.

Zgodbe evropske dediščine (European Heritage Stories) so piloten projekt, s katerim se želi indentificirati vso razsežnost dediščine v lokalnih skupnostih Evrope. Na natečaj se je prijavilo okoli 100 zgodb s celotnega evropskega prostora, pri čemer je v ožji izbor prišlo 25 projektov.

None

Nagrajeni projekt, katerega soavtorstvo podpisuje Irena Šinkovec, muzejska svetovalka Muzeja in galerij mesta Ljubljane in kustosinja za prazgodovino v Mestnem muzeju Ljubljana, definirata naravna in kulturna dediščina. Vrhniški prostor skozi zgodovinska obdobja pripoveduje zgodbo o komunikacijah in mejah, vojaških območjih in migracijah, socialnih in kulturnih mejah ter o naši skupni evropski dediščini za prihodnost. 

Temeljno sporočilo predstavljene ter nagrajene zgodbe je spoznanje, da priložnosti za uresničevanje slogana leta Evropske kulturne dediščine "Kjer preteklost sreča prihodnost" ne manjka. Znanje o preteklosti nas usmerja k bolj razumnim odločitvam v prihodnosti.

Dnevi evropske dediščine so skupna akcija Sveta Evrope in Evropske komisije v Evropskem letu kulturne dediščine 2018 (ELKD). Vrhunec je bilo zasedanje Dnevov evropske dediščine, ki so se odvili med 17. in 19. oktobrom v Strasbourgu. Razprava je potekala o razvojnih potencialih dediščine in zgodbah, ki jih nosi dediščina, o naši skupni evropski identiteti ter o vključevanju mladih. V otvoritvenem nagovoru je direktor Direktorata za demokratično participacijo Sveta Evrope Matjaž Gruden poudaril, da ni naključje, da je Evropska kulturna konvencija vstopila v veljavo zgolj leto po Evropski konvenciji o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Cilj skupne akcije Dnevov evropske dediščine je predstavitev lokalnih dediščinskih zgodb, ki govorijo o naših skupnih evropskih vrednotah.

Objavljeno: 23. 10. 2018

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se