Ljubljana
MGML

Kako pet in šest letni otroci vidijo Ivana Cankarja?

V skupini Veverice iz ljubljanskega Vrtca Najdihojca so se naloge lotili na igriv način. Natisnili so eno polovico fotografije Cankarjevega portreta, drugo polovico pa so otroci s svinčnikom narisali sami.

None
© Dar

Ideja o risanju polovice Cankarjevega portreta se je otrokom sprva zdela nemogoča, težka. Njihov prvi odziv je bil: "Uu, to bo pa težko ..." Nato so se lotili dela. Njihovi izdelki so pokazali, kako odlično so razumeli, kaj se od njih pričakuje, kakšno je njihovo prostorsko zaznavanje in tudi sposobnost vživetja v Cankarja kot pomembno osebo. Ob interpretaciji njihovih izdelkov so spoznali, kako uspešni so bili pri delu, komentirali pa so tudi detajle, ki so jih upodobili.

Tudi vas zanima, kako vse lahko izgleda Ivan Cankar? Spodaj v galeriji si oglejte vseh 18 otroških risb, kjer so našega pesnika upodobili Dar, Ela, Gaston, Izabela, Izidor, Julija, Kali, Luka, Maks, Mia, Miha, Nal, Nina, Pika, Serafim, Vid, Viktor in Žan.

Njihove urice ustvarjanja je spremljala in spodbujala vzgojiteljica Monika Pene, ki o izkušnji pravi: "Cankar je naši skupini dal veliko lepih, skupnih in neprecenljivih trenutkov, nas povezal na neki globlji ravni, njegove sporočilne vrednosti so se nas dotaknile na moralnem in etičnem nivoju. Preko njega in Cankarjevega leta 2018 smo skupaj postali bogatejši za kulturno in socialno izkušnjo."

Vsem otrokom in njihovi vzgojiteljici Moniki se v Mestnem muzeju iskreno zahvaljujemo, saj njihove risbice in ponudbo, da jih pokažemo v muzeju, razumemo kot dokaz, da tudi naše delo pri jubilejnem letu – 100. obletnici praznovanja Cankarjeve smrti – dosega svoj namen.

Objavljeno: 23. 11. 2018

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se