Ljubljana
MGML

Slavil je stripovski superjunak Cankar!

Letošnja dobitnica velike nagrade Knjiga leta Slovenskega knjižnega sejma je strip Ivan Cankar: podobe iz življenja, ki je izšel v produkciji MGML in Stripburgerja! Ste jo že prebrali? Dajte jo! Ivan Cankar je lahko tudi superjunak!

Na zadnji dan Slovenskega knjižnega sejma so v nedeljo, 25. 11., v Cankarjevem domu razglasili tudi knjigo leta. Komisija je izbrala pet nominirancev, zadnjo besedo pa so imeli obiskovalci sejma. Ti so največ glasovalnih lističev namenili knjigi Ivan Cankar: podobe iz življenja avtorjev Blaža Vurnika, tudi avtorja razstave Ivan Cankar, in Zorana Smiljanića.

Avtorja nagrajene knjige Blaž Vurnik in Zoran Smiljanić
Avtorja nagrajene knjige Blaž Vurnik in Zoran Smiljanić © Andrej Peunik / MGML

"Zoran Smiljanič in Blaž Vurnik razgaljata Cankarjevo življenje z biografskim stripom. Natančen, kronološko linearen Vurnikov scenarij je podprt s fragmenti iz Cankarjevih del, pisem in dokumenti iz njegovega časa. Mojstrsko kadrirane črnobele podobe v Smiljanićevi prepoznavni maniri filmskega jezika so s suverenim oblikovanjem in tipografsko skrbnostjo Katje Kastelic prepletene v dinamičen prelom," piše v utemeljitvi.

In še: "Stripovska vizualizacija od začetka do konca prevaja napeto življenjsko zgodbo polno obratov, prelomnih dogodkov in usodnih odločitev v vrhunsko bralno izkušnjo. Avtorji, podpisani pod celovit založniški projekt, so ustvarili delo, ki bo aktualno dlje od Cankarjevega leta. In še: ustvarili so lik največjega slovenskega pisatelja, kakršnega do zdaj nismo poznali. Ivan Cankar je sto let po svoji smrti postal nesmrtni stripovski superjunak." Knjigo sta izdala Muzej in galerije mesta Ljubljane in Forum Ljubljana, izšla pa je kot posebna izdaja Stripburgerja.

Komisija za Knjigo leta 2018 v sestavi Stojan Pelko, Domen Fras, Riko Rižnar, Irena Štaudohar in Vlasta Vičič je ocenila in nominirala knjige, ki so izšle med 1. oktobrom 2017 in 1. oktobrom 2018 po načelu knjiga kot celota, pri čemer je upoštevala naslednje kriterije: vsebina, ureditev, jezik, oblikovanje, ilustracije, fotografije in grafika.

Knjiga je prejela tudi nagrado za najbolje oblikovano knjiga v kategoriji strip in karikatura, za oblikovanje pa je poskrbela mlada oblikovalka Katja Kastelic.

Če stripa še niste prebrali, obiščite svojo najljubšo knjižnico ali si ga kupite v trgovini Mestnega muzeja Ljubljana.

Objavljeno: 26. 11. 2018

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se