Ljubljana
MGML

RogLab nagrajen na konferenci Eurocities

Po nagradi Knjiga leta, ki jo je prejel strip "Ivan Cankar: podobe iz življenja", in vpisu Klekljanja čipk v Sloveniji na prestižni UNESCO seznam smo v tem tednu prejeli še eno pomembno priznanje.

   

None

V Edinburgu je 29. novembra v okviru letne konference Eurocities potekala podelitev nagrad za izjemne dosežke na področju aktivnosti, ki izboljšujejo kakovost življenja meščanov. V kategoriji Inovativnost je nagrado prejel projekt RogLab – kreativno in inovativno središče.

Projekt RogLab naslavlja tovarno Rog, nekdaj pomembno industrijsko središče, ki se bo prelevila v sodoben ustvarjalni prostor. RogLab je prvi korak: majhno kreativno stičišče, polno opreme za hitro prototipiranje, ki ga je ustanovila Mestna občina Ljubljana in deluje v okviru Muzeja in galerij mesta Ljubljane. Skupaj s 40 lokalnimi in mednarodnimi partnerji oblikovalcem, umetnikom in podjetnikom nudimo opremo in tehnično pomoč pri izvedbi inovativnih zamisli. Mnogi med njimi se osredotočajo na izzive, ki jih prinaša življenje v urbanem okolju, in na pereče družbene probleme.

V šestih letih obstoja je RogLab gostil že več kot 4500 posameznih uporabnikov, med njimi 70 odstotkov žensk, v njegov izobraževalni program pa je letno vključenih več kot 200 otrok. S pomočjo RogLaba v malem merilu preizkušamo načine dela, ki bi lahko postali osrednji del bodoče revitalizirane tovarne Rog. Ta bo tako z inovativnostjo in izvirnostjo ponovno služila ustvarjalnemu, podjetniškemu duhu Ljubljane.

"Nagrada Eurocities je priznanje številnim ljudem, ki so sodelovali pri nastanku, razvoju in današnjem življenju RogLaba. RogLab je model povezovalne organizacije, ki poskuša odgovoriti na potrebe ustvarjalcev, ki se soočajo z izzivi globalizacije, digitalizacije in skokovitega tehnološkega razvoja. Je medisciplinarni prostor, kjer se v skupnih projektih lahko srečajo stripovski avtorji in elektroiženirji, modne kreatorke in gibalno ovirani novopečeni modni navdušenci, otroci in urbani planerji, kleklarice in milenijci," je povedala vodja RogLaba Meta Štular.

Predstavitveni video RogLaba si lahko ogledate na tej povezavi.


Mrežo mest  Eurocities so leta 1986 ustanovili župani šestih velikih evropskih mest – Barcelone, Birminghama, Frankfurta, Lyona, Milana in Rotterdama – danes pa je vanjo vključenih več kot 130 največjih evropskih mest ter 40 partnerskih mest, v katerih živi 130 milijonov ljudi. Ljubljana je članica mreže od leta 1995, od leta 2015 pa tudi članica Izvršnega odbora.

Objavljeno: 30. 11. 2018

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se