Ljubljana
MGML

Kje boste pa vi na Prešernov dan, slovenski kulturni praznik?

Prost vstop za vse oglede, vodstva in dogodke!

Preverite pester program v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane in preživite kulturni praznik v naši družbi!

Družinski obisk
Družinski obisk © Andrej Peunik/MGML

Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15, Ljubljana

10.00–21.00 Izberite si svoj najljubši ljubljanski čas na brezplačnih vodstvih ob polnih urah in se preizkusite v zgodovinskih veščinah na atraktivnih demonstracijah po aktualnih razstavah muzeja: Ljubljana. Zgodovina. Mesto., Ivan Cankar, Elza Kastl Obereigner in Modra skleda iz zakladnice Mestnega muzeja!

Družine pa ne zamudite:

10.00–21.00 Družinski ogled razstave Ivan Cankar s tiskanim vodnikom Oh, ta Cankar! (8+)
10.00–21.00 Skrivnosti enajste šole, delavnica za družine (4+)
10.00–21.00 Z Ljubo in Ano gremo v Ljubljano, samostojen interaktiven ogled razstave s tiskanim vodnikom za družine (4+)

Mestna galerija Ljubljana, Mestni trg 5, Ljubljana

11.00–21.00 Iztok Sitar: Pod rdečo zvezdo
Iztok Sitar, s psevdonimom Ninel, sodi med najpomembnejše stripovske ustvarjalce pri nas. Na razstavi je na ogled doslej najtemeljitejši pregled njegovega skoraj štiridesetletnega ustvarjanja, s premišljenim izborom osmih stripovskih albumov – tistih, kjer je ustvarjalec dosegel osebno likovno in besedno izpovedno zrelost.
17.00 Javno vodstvo po razstavi s kustosom dr. Sarivalom Sosičem

Plečnikova hiša, Karunova 4 in 6, Ljubljana

10.00–21.00 Plečnikov NUK
29. januarja 1944 je na Narodno in univerzitetno knjižnico strmoglavilo letalo ter močno poškodovalo komaj zgrajeni Plečnikov ‘ponos Ljubljane’. 75. obletnico nesrečnega dogodka v Plečnikovi hiši obeležujemo z razstavo, ki smo jo pripravili v sodelovanju z NUK.
11.00 in 12.00 Plečnikov NUK, vodstvo po razstavi z avtorjem Žigo Cerkvenikom*

10.00–21.00 Plečnik
Stalna razstava osvetljuje arhitektove velike in manjše, realizirane in nerealizirane arhitekturne projekte, predstavlja originalne predmete, makete, skice in načrte ter odpira vpogled v Plečnikovo zasebno življenje.
10.00–21.00 Vodeni ogledi originalnega Plečnikovega domovanja*
* Obvezne prijave sprejemamo 6. in 7. 2. 2019 na prijava@mgml.si

Galerija Jakopič, Slovenska cesta 9, Ljubljana 

10.00–21.00 Na moje oči: Zgodbe iz Iraka
Razstava predstavlja Irak skozi oči mlajše generacije tamkajšnjih fotografov. S svojim delom so ustvarili edinstven in izviren pogled na Irak, ki prikazuje fragmentirano podobo današnjega življenja v državi: od prostranstev goratih severnih mejnih območij do cele vrste najrazličnejših situacij po vsej državi, ki odražajo tako njeno novejšo zgodovino kot posledice konflikta, ki mu ni videti konca.
16.30 Javno vodstvo

Galerija Vžigalica, Trg francoske revolucije 7, Ljubljana

10.00–21.00 Ljubljana se klanja Sloveniji III: Kočevje
Na razstavi predstavljamo umetnike, ki so življenjsko ali delovno povezani s Kočevjem. Nekateri v ospredje postavljajo naravo, vendar nikoli mistično; vseobsegajoči kočevski gozdovi so lahko nevaren kraj za idilično razmišljujočega in pohodništva neveščega človeka. Drugi umetniki so se podali v psihološko raziskovanje – samih sebe, določenih lokalnih pojavov, družbe nasploh. Pri skoraj vseh je zaznati trud za dokumentiranje trenutka. Kar izginja, odhaja, uhaja, so želeli ovekovečiti, povezati z drugim, osmisliti.
17.00 Vodstvo s kuratorjema razstave Lelo Angelo Mršek Bajda in Janijem Pirnatom

Bežigrajska galerija 1, Dunajska 31, Ljubljana

10.00–18.00 Boris Gaberščik: Sadovi dolgoletne izkušnje, Fotografije 2018
Razstava predstavlja 25 fotografij v srebrno-želatinski tehniki, ki jih je avtor ustvaril v letu 2018 prav za tokratno predstavitev v Bežigrajski galeriji 1.
10.00 Vodstvo z avtorjem Borisom Gaberščikom in kustosom Milošem Bašinom

Bežigrajska galerija 2, Vodovodna 3, Ljubljana

10.00–18.00 Emerik Bernard: Bližina–oddaljenost, Risbe in slike 2003–2018
Razstava ponuja pregled del enega ključnih in najpomembnejših likovnih umetnikov, predstavnika slovenskega slikarstva poznega modernizma in postmodernizma. Avtor, v katerega delih prepoznamo lepoto in harmonijo, simbolne vsebine in avtonomno obliko, se predstavlja z izborom del, ki jih je ustvaril v zadnjem obdobju.

KC Tobačna 001, Tobačna ulica 1, Ljubljana

19.00–21.00 Jasmina Cibic, Spielraum
Jasmina Cibic deluje na področju filma, skulpture, performansa in instalacije ter raziskuje »mehko moč« – kako se politična retorika razvija skozi umetnost in arhitekturo, še posebej kako država uporablja kulturno produkcijo za sporočanje določenih načel in prizadevanj.
19.00 Predstavitev knjige
20.00 Odprtje razstave


Oglejte si tudi posebno praznično ponudbo v trgovinicah Mestnega muzeja, Plečnikove hiše in Mestne galerije, kjer vas čakajo izbrani artikli s popustom.

Objavljeno: 8. 2. 2019

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se