Ljubljana
MGML

Ikone potujejo v Ljubljano

Transport z zakladi iz ruskih muzejev je krenil na pot.

V pričakovanju razstave razkošnih ikon iz ruskih muzejev.

Kazanska Mati Božja-ikona v okladu, 1899-1908, Moskva
Kazanska Mati Božja-ikona v okladu, 1899-1908, Moskva © Državni in zgodovinski muzej Sergijev Posad

Nadzorovana klima, zračno vzmetenje ter vojaško varovanje do ruske meje pričajo o vrednosti zakladov, ki iz ruskih zbirk prihajajo v Mestni muzej Ljubljana.

Izbor več kot 80 dragocenih ikon, ki bodo na razstavi 'IKONE. Zakladi ruskih muzejev' v Mestnem muzeju Ljubljana na ogled od 24. maja, bodo prikazale kompleksno in raznoliko ikonografijo in tipologijo ikon v pravoslavni tradiciji. Na razstavi bomo prikazali izbrane ikone iz zbirk treh največjih ruskih muzejev – Državne Tretjakovske galerije, muzeja v Sergijev Posadu in Muzeja umetnosti v Jaroslavlju. Kustosi so se pri izboru odločili za ikone, ki se osredotočajo na čaščenje najsvetejše Device Marije v pravoslavju. Kronološko bo razstava pokrivala obdobje od konca XIII. do začetka XX. stoletja.

Razstava pomeni edinstveno priložnost, da pri nas spoznamo več kot pol tisočletno zgodovino razvoja ruskega slikarstva ikon. Zato vljudno vabljeni na ogled, do takrat pa spremljajte naše objave na spletu in družbenih omrežjih, kjer vas bomo sproti obveščali o vseh zanimivostih priprave tega razstavnega projekta.

Objavljeno: 10. 5. 2019

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se