Ljubljana
MGML

Impresionizem od zore do mraka

Slovenska umetnost 1870–1930

Po več desetletjih bo Praga ponovno gostila pregledno razstavo slovenskega impresionizma in drugih smeri, ki so oblikovale slovenski kulturni prostor med letoma 1870 in 1930.

Postavitev razstave na Praškem gradu
Postavitev razstave na Praškem gradu © Arhiv NG

Od sredine maja do sredine septembra bo na imenitnem Praškem gradu na ogled razstava slovenskega impresionizma. Gre za največjo in najštevilčnejšo pošiljko nacionalne dediščine v tujino v vsej zgodovini samostojne Slovenije, ki je nastala v produkciji Narodne galerije.

Med predstavljenimi 474 eksponati so tudi umetnine iz likovne zbirke Muzeja in galerij mesta Ljubljane. Razstavo na naslovni steni odpira slika Ivana Groharja, Grabljice; slikarski del pa sklepata dve monumentalni sliki Franceta Kralja, Ljubljana in Tone Kralj, Moj oče (ki je bila v preteklih dveh letih na ogled v Bruslju in na Dunaju, v Belvederju). Tako omenjene slike kot večina del v nadstropju, kjer so razstavljena dela Jožeta Plečnika so iz zbirke Muzeja in galerij mesta Ljubljane.

Več o razstavi si lahko preberete na spletnih straneh Narodne galerije. Mi pa kolegom čestitamo za ta izjemen razstavni projekt!

Objavljeno: 14. 5. 2019

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se