Ljubljana
MGML

Ikone, čudodelne svetinje

Zakladi, ki so preželi celotno rusko ozemlje, njihova prisotnost pa je ljudi varovala pred nesrečami in trpljenjem

31. 5. 2019 se je za oddajo Kulturni fokus z Blažem Peršinom, direktorjem MGML in in dr. Balažem Vurnikom, soavorjem razstavnega koncepta IKONE pogovarjala Magda Tušar

None
© Andrej Peunik / MGML

Prisluhnite oddaji (50') na tej povezavi.

Kulturnozgodovinski pogled na Rusijo z današnje perspektive, ki je omejen predvsem na še vedno zastavljene okvire zgodovinsko političnih kontekstov in na današnja trenja v mednarodnih odnosih, sodobnemu bralcu preteklosti te kulturno bogate dežele, odstre veliko premalo, da bi lahko dojel pomembnost tesno prepletenih versko – posvetnih vezi v tej državi, nenazadnje je Ruska pravoslavna cerkev v sodelovanju s posvetno oblastjo igrala pomembno vlogo pri ohranitvi ruske državnosti. 

Tako se zdi presenetljivo, da je bila še v začetku 20. stoletja Rusija širše poznana kot dežela cerkva in ikon, po zgledu bizantinske kulture pa se je dolga stoletja tam uveljavljal poseben slog ikonskega slikarstva. 

V Mestnem muzeju Ljubljana so tako predstavljene izbrane ikone domačega čaščenja in cerkvenega bogoslužja, ki so nastajale od 13. do 20. stoletja. Kot so zapisali snovalci razstave »umetnine predstavljajo edinstven vpogled v rusko kulturo in duhovnost ter odpirajo priložnost za soočenje z bogato rusko kulturno dediščino ikonskega slikarstva«, prispevali pa so jih trije ugledni ruski muzeji. Sicer pa o tovrstnih zakladih umetnin, ki so veljale za čudežna dela, več avtorja projekta dr. Blaž Vurnik in direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane Blaž Peršin. Z njima se je pogovarjala Magda Tušar.  

Objavljeno: 3. 6. 2019

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se