Ljubljana
MGML

Univerzalna zgodba o odraščanju pod fašizmom

V Primorskem dnevniku pričeli z objavo stripa Spomini in sanje Kristine B., Ljubljana 1941–1945 avtorja dr. Blaža Vurnika

detajl
detajl © Arhiv MGML

Na straneh Primorskega dnevnika so minulo soboto, 27. julija, začeli objavljati nov podlistek, in sicer strip Spomini in sanje Kristine B., Ljubljana 1941–1945. Ustvarila sta ga zgodovinar in kustos za novejšo zgodovino v Mestnem muzeju Ljubljana dr. Blaž Vurnik ter priznani slovenski stripar Zoran Smiljanić.

Dogajanje je postavljeno v Ljubljano, ki so jo leta 1941 zasedli italijanski vojaki. Kristina B. je fiktivna junakinja, v njej pa so združene resnične zgodbe otrok, ki so odraščali v okupirani Ljubljani, obdani z bodečo žico. Naslovna protagonistka je Kristina, dekle, ki je ob začetku vojne stara 14 let, na koncu pa 18, torej je v štirih vojnih letih v okupiranem mestu dozorela, odrasla. V takih razmerah je bilo odraščanje zelo intenzivno, marsikateri otrok je takrat čez noč postal odrasel. Kristina bralcu služi kot identifikacijska točka, prek nje spremljamo in doživljamo dogajanje. Kristina je opazovalka, priča in delno soudeleženka. 

Knjiga Spomini in sanje Kristine B. je izšla leta 2015 v založbi Muzeja in galerij mesta Ljubljane, istočasno smo v Galeriji Vžigalica postavili tudi razstavo. 

Primorski dnevnik bo strip ponatisnil v celoti – do septembra se bo v časopisu zvrstilo okrog 40 nadaljevanj.

Objavljeno: 31. 7. 2019

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se