Ljubljana
MGML

Dvojno slavljenje dediščine Ljubljanice

Po nagradi Heritage in motion še slavnostno odprtje Dnevov evropske kulturne dediščine in razglasitev Unesco znaka najboljših praks za varovanje podvodne kulturne dediščine, ki ga je projekt Ljubljanica prejel v Parizu junija letos.

Visoko priznanje projektu Ljubljanica je tudi priznanje Ireni Šinkovec iz Mestnega muzeja Ljubljana, ki je projekt strokovno vodila.

Podelitev Heritage in Motion nagrade, petek, 20. 9. 2019
Podelitev Heritage in Motion nagrade, petek, 20. 9. 2019

Predstavitveni film projekta Ljubljanica je minuli petek prejel prvo nagrado Heritage in motion v kategoriji »Film & video«. Heritage in motion (Dediščina v gibanju) je skupna pobuda European Museum Academy in Europa Nostra, ki jo omogoča Europeana, digitalni arhiv evropske kulturne dediščine.

Projekt Ljubljanica je junija letos v Parizu prejel še eno pomembno nagrado, in sicer Unescov znak najboljših praks za podvodno kulturno dediščino. In prav to je razlog, da se bodo ta petek Dnevi evropske kulturne dediščine začeli prav na Vrhniki, kjer domuje tudi razstavišče Moja Ljubljanica, v katerem sta predstavljena podvodna arheološka dediščina in pomen Ljubljanice v zgodovini mesta in okolice.

Po besedah strokovne vodje Irene Šinkovec iz Mestnega muzeja Ljubljana, je projekt Ljubljanica, ki je potekal v letih 2014–2016, vključeval zaščitne podvodne raziskave, konservacijo in prezentacijo deblaka iz 2. stoletja pr. n. št., sanacijo rečnih brežin, monitoringe, analize in dokumentiranje rečnega dna in depozitorija za moker les ter vzpostavitev razstavišča Moja Ljubljanica na Vrhniki.

Visoko priznanje projektu Ljubljanica je tudi priznanje številni ekipi domačih in mednarodnih strokovnjakov ter Ireni Šinkovec iz Mestnega muzeja Ljubljana, ki je projekt strokovno vodila.

Čestitamo kolegici Ireni Šinkovec in ekipi!

Objavljeno: 25. 9. 2019

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se