Ljubljana
MGML

Si ali nisi pravi Ljubljančan/Ljubljančanka?

Test, ki ga lahko opravite kar od doma.

Na spodnja vprašanja odgovarjajte z mislimi na čas, ki smo ga živeli pred koronavirusom. Ali z idejami, kaj vse bomo spet lahko počeli, ko bo #ostanidoma samoizolacije konec.

None

Ob sobotah redno šibam po ribice, sadje in zelenjavo na osrednjo ljubljansko tržnico. (DA) (NE)
Tržnica je priljubljen prostor za nakup kakovostnega sadja, zelenjave, mesa, rib in drugih dobrot lokalnih pridelovalcev prav v centru mesta. Tradicionalno zbirališče lepo napravljene gospode ljubljanskega porekla.


Pot me pogosto vodi na Šmarko. (DA) (NE)
Šmarna gora s svojimi 669 metri okoliškim prebivalcem ponuja prijeten oddih in začetne korake v svet pohodništva. Najnovejša bleščeča športna oprava in selfi na vrhu sta obvezna!


Ne znam si predstavljati dneva brez kavice v enem izmed lokalov ob Ljubljanici. (DA) (NE)
Po celotni Sloveniji se močno čuti vpliv kavarniške kulture. Vsak pravi Ljubljančan ima gotovo svoj najljubši kotiček ob Ljubljanici. Bolj ko te opazijo, okusnejša je kava.


Moj »kaj« je bolj »kva«. (DA) (NE)
Ljubljanska vprašalnica »kva« lahko preprosto pomeni »kaj«, lahko pa izraža tudi začudenje, osuplost in zgražanje. Zaradi podobnosti z žabjim kvakanjem je Ljubljančanom pomagala prislužiti laskavi naziv »žabarji«.


Šopingiram v nakupovalnem središču BTC. (DA) (NE)
Ob daljšem nakupovalnem seznamu ali zgolj kot poživitev tvojega prostega časa te na obrobju mesta čaka dogodivščina … in nepregledna množica, ki nujno kupuje, česar večinoma sploh ne potrebuje.


Trimčkam po Poti spominov in tovarištva. (DA) (NE)
PST je 32,5 km dolga pot okoli Ljubljane in priljubljen kraj za rekreacijski oddih. Poteka po trasi, kjer je italijanska vojska med okupacijo ovila mesto v bodečo žico (1942–1945). Danes pa je ovita v najpopularnejše športne znamke.


»Olimpija, Olimpija – eno življenje, ena ljubezen!« (DA) (NE)
Kot vsaka dobra nogometna liga ima tudi slovenska klubska rivalstva. Nobeno ni večje kot tisto med NK Olimpija in NK Maribor, ko se na igrišču spopadeta dve največji slovenski mesti, tekmeca Ljubljana in Maribor.


Na svojem vrtičku gojim trnovsko ledenko in zelje Emona. (DA) (NE)
Tudi Ljubljana ima svoje vrste zelenjave. Na urbanem vrtičku se pogosto znajdeta poletna krhkolistna glavnata solata in zelje, odlično za kisanje, solato ali skladiščenje. Najbolj tekneta, če uspevata na ilegalno zasajenih vrtičkih.


Po hrano za dušico zavijem v Mestni muzej Ljubljana. (DA) (NE)
V najboljši mestni muzej, ki hrani večtisočletno kulturno dediščino naše prestolnice, se splača zaviti večkrat letno. Pa četudi le na odprtja razstav, ko se toči brezplačno vino.


Razgled po Ljubljani s terase Nebotičnika me vedno očara. (DA) (NE)
Ob nastanku leta 1933 je bil Nebotičnik najvišja stavba v srednji Evropi, ponos medvojne gospodarske moči Kraljevine Jugoslavije in zbirališče takratnega omikanega meščanstva.


Večkrat se mastim s slastnimi flancati na Rožniku. (DA) (NE)
Rožnik se dviga nad parkom Tivoli in je pomemben del zelenega mestnega srca. Na vrhu lahko obiščete gostilno in izgubljene kalorije tradicionalno nadomestite s slastnim ocvrtim pecivom, ki ga tam pečejo že več kot 200 let.


Do Štajercev gojim mešane občutke. (DA) (NE)
Čeprav smo majhen narod, se tudi mi radi primerjamo med seboj. Predvsem med Ljubljano in Mariborom, središčem Štajerske, se bije že rahlo folklorna bitka glede tega, kakšno veljavo ima katero mesto. 



Kolikokrat si obkrožil DA?

1–4x: Po tvojih žilah se ne pretaka avtohtona ljubljanska kri. Bližina močvirnatega Barja ti ne diši.

5–8x: Ljubljanske scene kljub zametkom plavalne kožice med prsti še nisi popolnoma osvojil.

9–12x: V tvoj DNK so vtkane vse lastnosti in navade pravih »ljubljanskih srajc«, zato se v prestolnici počutiš kot žaba v močvirju.


Kviz je del stalne razstave Ljubljana. Zgodovina. Mesto. - razstave o večtisočletni zgodovini ljubljanskega prostora. Ker zgodovinske čase živimo tudi zdaj, sodeluj v našem Koronaprojetu. (Vabilo velja tudi za vse, ki ste našteli 4 ali manj DA-jev.)

Objavljeno: 1. 4. 2020

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se