Ljubljana
MGML

Tudi Emona je doživela pandemijo

Del rimskega imperija je v poznem 2. stoletju prizadela kuga, ki je pustošila tudi v koloniji Emoni. Bolezen, ki se je začela okoli leta 165 našega štetja, je bila v resnici verjetno pandemija črnih koz.

None
© Andrej Peunik / MGML

Kugo so po imperiju iz vzhodne fronte zanesli vojaki, ko so se po uspešnih bitkah s Parti vračali domov. Ko so korakali nazaj, se je kuga širila z njimi čez Malo Azijo, potem Grčijo in potem – tudi čez Emono - v Italijo. Po imperiju je kuga divjala vsaj 15 let! Ocenjujejo, da je podleglo do 10% prebivalstva, v gosto poseljenim mestih pa tudi do 15%. 

Kaj je naredila kuga v Emoni, iz zapisov tega časa ne izvemo, arheološke najdbe pa pričajo o zastoju v gospodarstvu mesta. Emona je potrebovala več desetletij, da si je opomogla.  Kakor tudi ves imperij, saj je pandemija zajela veliko večino rimskega ozemlja. 

Proti njej so se borili na različne načine. Cesar Mark Avrelij je v Rimu daroval vrsti domačih in tujih božanstev, saj so Rimljani verjeli, da je kuga božja kazen. Kugo so skušali zdraviti, a nobeno zdravilo ni pomagalo. 

Kaj pa vemo o emonski zdravnici, katere grob smo našli pod Slovensko cesto? Poglejte si video, v katerem o najbi spregovori naša kustosinja za antiko, dr. Bernarda Županek.


Video je del stalne razstave Ljubljana. Zgodovina. Mesto.

Objavljeno: 2. 4. 2020

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se