Ljubljana
MGML

Počitniško varstvo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane

Nepozaben počitniški teden razigrane zgodovine in razposajene umetnosti za otroke od 6 do 10 let!

None

Dragi radovedneži in prostočasneži, letošnje poletje z nami zavrtite časovni stroj! 
Pridružite se nam na poletnih varstvih in pogumno zakorakajte v preteklost naše prestolnice. Pridružili se nam bodo duhovi iz starodavnih časov, umetniki, s katerimi bomo razmigali naše ustvarjalne prste, zakorakali bomo gori doli po Ljubljani in v njej poiskali sledove njenih predhodnic, hkrati pa si bomo privoščili tudi obilo časa za igro.


Ponedeljek: Zavrteli bomo časovni stroj in se podali na igrivo raziskovanje preteklosti Ljubljane na razstavi Ljubljana. Zgodovina. Mesto. Če bomo ugotovili magični izrek, bomo morda obudili duhove iz preteklosti. Po kosilu bomo zavihali rokave in se lotili veščin iz pradavnine. Mleli bomo žito, tkali, ustvarjali posodo, si izdelali lok in orodje itd. Tako bomo preko lastne izkušnje spoznali, kako je bilo živeti na starodavnem kolišču.
 
Torek: Ta dan bomo obiskali Arheološki park Ljubljana, oživeli antične ruševine in znova zgradili mesto Emona. Bolje bomo spoznali Emonce, si nadeli njihova oblačila, preizkusili legionarjevo opremo, ustvarili mozaike, obiskali rimske terme, prižgali oljenko itd. Za kratek čas se bomo prelevili celo v arheologe in s pomočjo arheološkega orodja raziskali tri emonske grobove.

Sreda: Podali se bomo v staro Ljubljano, kjer bomo poiskali sledi srednjeveške Ljubljane. Ugotovili bomo, kod je teklo obzidje, kje in kako so rablji kaznovali obsojence, kako živahno je bilo življenje na tržnici, popoldan pa bomo na delavnici s pomočjo replik takratnih predmetov spoznali značilnost srednjega veka. Kako so takrat živeli, nam bodo zaupali srednjeveški meščani sami. Dan si bomo popestrili s fotografsko delavnico v Galeriji Jakopič in ugotovili, kako lahko fotografija nastane tudi brez uporabe fotoaparata.
 
Četrtek: Na razstavi Knjiga. Znanje. Razum. Od protestantizma do razsvetljenstva bomo spoznali dosežke novega veka in ubogega Bolfenka, katerega duh že stoletja tava po Turjaški palači. Le kaj je zagrešil, da njegov duh nima miru? Prisluhnili bomo njegovi zgodbi in razvozlali stari zločin. Nato bomo obiskali novoveško tiskarno in ugotovili, kako so nastale prve slovenske knjige. Dopoldan bomo tiskali in vriskali, popoldan pa obiskali Mestno galerijo, kjer bomo dali duška naši ustvarjalni domišljiji.
 
Petek: Ta dan bomo obiskali mojstra arhitekta Jožeta Plečnika na njegovem domu. Pokukali bomo v njegove zasebne prostore, raziskali skrivnosti njegovega vrta in se podali na lov za skritim načrtom. Ogledali si bomo kamišibaj gledališče, gradili domišljijske arhitekture, se preizkusili v arhitekturni jogi in se s težkim srcem poslovili od razigranega tedna.
 Julijski termin:
13. do 17. julij 2020 (prijave zbiramo do 7. julija 2020)
Avgustovski termin:
17. do 21. avgust 2020 (prijave zbiramo do 10. avgusta 2020)
Poletno varstvo vključuje pet celodnevnih aktivnosti z dvema malicama in kosilom. Za zajtrk poskrbite sami.
Prijave zbiramo 
do zapolnitve mest (15) in le za celotedensko prisotnost.
Glede na priporočila NIJZ v povezavi z epidemijo, si pridružujemo pravico do prilagoditve in odpovedi terminov. O vsaki spremembi vas bomo pravočasno obvestili. Na počitniško varstvo bomo sprejeli le zdrave otroke.
Počitniško varstvo je namenjeno 
osnovnošolcem med 6. in 10. letom.
Cena: 
130 eur na otroka. 110 eur za vsakega nadaljnjega otroka.
Cena vključuje 
pedagoško vodenje z izkušenimi vodiči, izvedbo programa, material, otroške vodnike, tri obroke hrane na dan (dopoldanska malica, kosilo, popoldanska malica). Plačilo je potrebno poravnati najkasneje v roku 5 dni od prijave.
Prihod in odhod otrok: med 7:30 in 8:00 ter med 16:00 in 16:30, Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15.


Prijava in kontakt: prijava@mgml.si ali 01 24 12 506.

Objavljeno: 1. 6. 2020

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se