Ljubljana
MGML

Danes praznujemo svetovni dan art nouveauja

10. junija praznujemo svetovni dan art nouveauja - nove umetnosti, ki je na prelomu 19. in 20. stoletja spremenila podobo mest v Evropi in tudi izven nje. Na ta dan sta umrla Antoni Gaudi in Ődön Lechner, dva izmed najbolj karizmatičnih artnouveaujevskih arhitektov, ki sta na različnih koncih Evrope umetnost popeljala v novo stoletje.

Poslikana stekla zgornjih vratc glasbene omare
Poslikana stekla zgornjih vratc glasbene omare © Nejc Kovačič / MGML

Praznovanju svetovnega dneva art nouveauja se pridružujemo tudi v Mestnem muzeju Ljubljana in predlagamo, da si ob vašem naslednjem ogledu razstave Ljubljana. Zgodovina. Mesto. podrobneje ogledate glasbeno omaro znamke Triumph. 

Na njej iztopa značilno secesijsko okrasje z listnimi in cvetličnimi reliefi ter vrezano dekorativno ornamentiko. Pogled še posebej pritegnejo poslikana stekla zgornjih vratc, kjer uzremo dekle, ki se v zelenem cvetličnem gaju guga na gugalnici, družbo pa ji dela majhen deček s krilci in Amorjevimi puščicami. Omara ima pod zgornjim frizom napisno ploščico z imenom Simon Kmetetz in Ljubljana. Gre za predmet z ljubljansko provenienco, ki ga glede na najdišče lahko povezujemo z Narodno kavarno. Lastnik Simon Kmetetz je najverjetneje posedoval nekaj takšnih orkestrionov, ki jih je izposojal ljubljanskim kavarnam ter gostilnam.


Zamisel o praznovanju svetovnega dneva art nouveauja se je leta 2013 porodila sodelavcem madžarske revije Art Nouveau Magazine. Od tedaj vse aktivnosti ob svetovnem dnevu art nouveauja koordinirata mednarodna mreža Réseau Art Nouveau Network (RANN) v Bruslju in Ruta del Modernisme v Barceloni, katerih članica je tudi Ljubljana.  V tednu okrog 10. junija v vseh partnerskih mestih mreže RANN potekajo najrazličnejši dogodki – razstave, predavanja, vodeni sprehodi po mestih in muzejskih zbirkah.

Praznovanju svetovnega dneva art nouveauja se pridružuje tudi Ljubljana z objavo na spletnih straneh MOL in članic skupine Art nouveua Ljubljana.

Več o svetovnem dnevu artnouveauja najdete na spletni strani mednarodne mreže RANN:

Objavljeno: 9. 6. 2020

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se