Ljubljana
MGML

Začetek mednarodnega projekta ISTER

Ister je bilo rimsko ime za reko, ki ji danes rečemo Donava.

Dediščina Emone se povezuje z dediščino obdonavskih provinc nekdanjega rimskega imperija.

Rimska cesta čez Ljubljansko barje, odkrita na LIDAR posnetku
Rimska cesta čez Ljubljansko barje, odkrita na LIDAR posnetku

V četrtek, 16. julija, sta se kolegici Mestnega muzeja Ljubljana dr. Bernarda Županek in mag. Tamara Bregar udeležili začetnega (t.i. kick-off) sestanka mednarodnega projekta ISTER. Namen projekta je ponovno odkritje in oživitev starodavne mreže cest in naselij, ki so jih Rimljani ustanovili in razvili ob reki Donavi ter danes na tej mreži zasnovati eko-kulturne poti. Na eni teh poti se se je nahajala tudi Emona, kolonija ob Ljubljanici, ki je preko Save povezana z daljno Donavo.

Samo predstavljajte si Podonavje, ki bi vas s svojo modro-zeleno barvo vabila na pohode. Mi smo si, že leta 2012… in sedaj postaja resničnost! 16 partnerjev in 10 pridruženih partnerjev je vložilo svojo energijo in znanje v razvoj eko-kulturnega koridorja za pešce na plasti rimskih poti in naselbin, ki se prične v Porolissumu (RO/okraj Sălaj) in nadaljuje do izvira Donave (NEM), ali pa preprosto do »večno čudovitega« Rima.

ISTER je del mednarodnega programa PODONAVJE, ki zajema območje Donave in prvotno naslavlja izziv diskontinuitete rimske dediščine. Projekt se loteva ozemeljskih dimenzij rimskega omrežja poti, kot povezovalnega nadnacionalnega elementa, ki prehaja državne meje v Podonavju in v velikem obsegu omogoča izmenjavo in skupni razvoj. Glavni cilj projekta ISTER je torej ponovno odkrivanje in revitalizacija antičnega omrežja rimskih cest v Podonavju kot gonilno silo v promociji ozemeljskega razvoja, ki temelji na trajnostni uporabi kulturne in naravne dediščine. Za izboljšanje lokalne privlačnosti se ISTER opira na tri ključne dobrine:

1. Sprejetje večnivojske upravljalne verige, ki je osredotočena na krepitev okvirja znanja in institucionalnih kapacitet vseh akterjev v Podonavju preko izboljšanja kapacitet in s kartiranje, skupnega znanja;

2. Uporaba naprednih orodij in tehnologij za izboljšanje nefizične dostopnosti, vidljivosti in vrednotenja rimskega omrežja poti in naselbin, polaganje temeljev za tematsko kulturno pot z narativno funkcijo, ki bo temeljila na rimski dediščini, oživljanje antičnih dobrin in promocija neobnovljive in krhke, a vendar neraziskane in neizkoriščene, rimske dediščine;

3. Preusmeritev iz starih politik pristopov (zaščita preko izolacije) k novim, integracijske metode za izboljšanje okvirja politike in regulacije v donavskih regijah.

Ime projekta, Ister, je rimsko ime za reko Donavo. Ter hkrati akronim za ConnectIng hiSTorical Danube rEgions Roman routes.


PRORAČUN PROJEKTA:
Skupaj: 2 067 958.95 EUR
ERDF prispevek: 1 663 585.1 EUR
IPA prispevek: 94 180 EUR

Več informacij o projektu vas pričakuje na partnerskih spletnih straneh:

MNIT: https://www.mnit.ro/
URBASOFIA: https://urbasofia.eu/en/news/
AIM: https://apulum.ro/



Objavljeno: 27. 7. 2020

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se