Ljubljana
MGML

Zbirka, ki ji ni več kaj dodati in iz katere ne moreš ničesar odstraniti, je dejansko mrtva.

"To je misel očeta psihoanalize Sigmunda Freuda o umetniških zbirkah. In zbiratelji bi se verjetno strinjali." S temi besedami novinarka Polona Balantič začne prispevek za oddajo Osmi dan in nadaljuje ... :

Osmi dan, 28. 1. 2021
Osmi dan, 28. 1. 2021 © MMC

"Tisti, ki jih strast zbiranja zagrabi, ki želijo tudi ob pomoči svetovalcev oblikovati zaokroženo zbirko, običajno ne odnehajo. In njihove zbirke lahko postanejo pravi muzeji. Vlogo zasebnih zbirk v javnem prostoru in umetniškem sistemu reflektira razstava Ko ste v dvomu, pojdite v muzej. Kustos Tevž Logar je pregledal depoje petih zasebnih zbirk in z razstavo, ki je tudi sprehod skozi umetnost, od avantgarde do sodobnega trenutka, v ljubljanskem Mestnem muzeju osvetlil delovanje zasebnih zbirateljev. Ob tem je v Ljubljano prinesel dela znanih umetnikov kot so Joseph Beuys , William Kentridge, Constantin Brâncuși, Maurizio Cattelan in Andy Warhol."

Želim si ogledati celoten prispevek, v katerem poleg kustosa razstave Tevža Logarja spregovorijo tudi zbiratelji, katerih dela so razstavljena.

Objavljeno: 29. 1. 2021

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se