Ljubljana
MGML

Sodelavec Mestnega muzeja nagrajen za svetovno prepoznan simbol 'antikorone'

Podoba, ki prikazuje zmago zdravstva nad virusom COVID–19

Spominski znak “Za požrtvovalnost v boju proti COVID–19”
Spominski znak “Za požrtvovalnost v boju proti COVID–19”

17. maja 2021 je sodelavec Muzeja in galerij mesta Ljubljane, Aleksander Hribovšek, prejel spominski znak “Za požrtvovalnost v boju proti COVID–19” za zasluge v boju proti koronavirusu, h kateremu je kot grboslovec in zastavoslovec na simbolen način prispeval kot soavtor svetovno znane zastave in simbola »antikorona«, ki prikazuje zmago zdravstva nad virusom.

Člani Društva Heraldica Slovenica, ki mu predseduje Aleksander Hribovšek, so 25. marca 2020 oblikovali zastavo v podporo preobremenjenim zdravstvenim delavcem in hkrati spodbudili javnost, da ostane doma in s tem pripomore k omejitvi epidemije COVID-19. Projekt je spodbudila neprimerna uporaba popolnoma bele zastave, ki se je pojavila na nekaterih lokacijah po svetu in jo navadno povezujemo s popolnoma drugačnim pomenom. V sodobnem zastavoslovju in vsakdanjem življenju predstavlja popolnoma bela zastava simboliko, ki je zelo specifična in ni neprimerna za vlogo boja proti epidemiji. Bela zastava napoveduje predajo, odločitev odnehati ali prošnjo za pogajanje.

Zato je nastal simbol, ki je nadgrajen s simboličnim prikazom upanja, ki združuje vse ljudi: zmaga zdravstva nad epidemijo COVID-19. Na obstoječe belo polje je postavljen simbol zdravstvenih delavcev (Asklepijeva palica), ki se vzpenja nad prevrnjeno in premagano krono (lat. corona). Društvo je prvo izdelano zastavo poslalo v Oddelek za infekcijske bolezni in vročinska stanja Splošne bolnišnice Celje, ki so jo z veseljem sprejeli, začeli uporabljati in to pokazali svetu. Prototipno zastavo pa je prejel Mestni muzej Ljubljana, ki jo hrani kot del zgodovinske zbirke.

Zastava je bila nemudoma sprejeta s strani svetovnih zastavoslovnih strokovnjakov in združenj, ki so zastavo posvojili in jo začeli uporabljati po vsem svetu. V muzeju k temu dodajamo le: "Čestitke, Aleks!"

Objavljeno: 18. 5. 2021

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se