Ljubljana
MGML

Rimljani na Muzejski sceni

Zaključna predstava muzejsko-gledališkega krožka Muzejska scena se je minuli teden zgodila na Arheološkem parku Zgodnjekrščansko središče

Muzejska scena
Muzejska scena

Prvi krožek Muzejske scene smo zaključili z nastopom otrok (starih od 8 do 14 let) za njihove starše na Arheološkem parku Zgodnjekrščansko središče. Otroci so pod mentorstvom gledališke igralke in mentorice otroških gledaliških skupin Jasmine Bejtovič in kustosinje pedagoginje Eme Marinčič pripravili gledališko igro na temo Rimljanov, ki so jih spoznavali od marca do junija, najprej preko spleta, potem pa končno v živo.

Gledališke veščine so urili na daljavo in v živo preko različnih pedagoških metod, ki so vključevale zavedanje telesa, govora, čustev in občutkov. Seveda so si otroci ogledali tudi zbirko Mestnega muzeja Ljubljana o Rimljanih in Emoni ter oba arheološka parka Emonsko hišo in Zgodnjekrščansko središče. Veliko odgovorov so dobili ob ogledih, še več pa se  je pojavilo vprašanj, zato  so jih zastavili kustosinji za antiko dr. Bernardi Županek, ki je otrokom odgovarjala na vprašanja preko Zooma.

V marcu, aprilu in delu maja so se srečanja odvijala preko ekranov, maja in junija pa so se končno lahko srečali v živo. Hitro so se navadili na bližino in skupaj nabrali ideje, iz katerih so potem nastali deli gledaliških prizorov, ki so jih potem povezali v eno samo igro, ki se je organsko prepletala med prvo in drugo skupino.

Organizacijsko je bil to velik zalogaj, a zavzetost otrok, njihovih staršev, mentorice in podporne ekipe Muzeja in galerij mesta Ljubljane, je zaključil drugi sklop Muzejske scene z velikim zadovoljstvom, nasmehi na obrazih in vprašanji, »Kaj bomo pa raziskovali naslednje leto?«. To je prav gotovo pokazatelj, da bomo naslednje leto raziskovali – SREDNJEVEŠKO LJUBLJANO! 


ODPRTE PRIJAVE NA NOVO SEZONO MUZEJSKE SCENE!

Za vse, ki bi si želeli prijavili na Muzejsko sceno v šolskem letu 2021/2022 (potekala bo od oktobra 2021 do maja 2022) v Mestnem muzeju Ljubljana, vabljeni da izberete med dvema terminoma:

  • Ob torkih med 16:30 in 18:30
  • Ob četrtkih med 16:30 in 18:30

Za vse, ki niste iz Ljubljane, pa smo pripravili virtualna srečanja in raziskovanje Srednjeveške Ljubljane prek Zooma od oktobra 2021 do maja 2022 in sicer ob ponedeljkih med 16:30 in 17:30.

Srečanja bodo potekala enkrat na teden, razen v času počitnic. Cena na otroka je 24 EUR/mesec.

Informacije in prijave sprejemamo na prijava@mgml.si ali na telefonsko številko 01 24 12 506 od ponedeljka do petka med 8. in 14. uro.

Muzejsko-gledališki krožek Muzejska scena je od marca do junija potekala enkrat na teden za dve skupini, ena ob torkih, druga ob četrtkih. Ob torkih je bila skupina, ki je nadaljevala srečanja že iz prvega sklopa, ko smo raziskovali obdobje koliščarjev (v obdobju od oktobra 2020 do februarja 2021). Tukaj si lahko ogledate njihov končni produkt – film S KOLESOM MED KOLIŠČARJE. Z marcem pa se je četrtkova skupina oblikovala na novo. Na Muzejski sceni je bilo 17 otrok.

Objavljeno: 30. 6. 2021

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se