Ljubljana
MGML

Cikel predavanj "Ljudje in prehrana"

V družbi zgodovinarja, dr. Marka Prpiča spoznajte, kako je prehrana vplivala na razvoj človeštva.

None
© Andrej Peunik / MGML

Leto 2021 so Združeni narodi razglasili za leto zelenjave in sadja, Evropski teden kulturne dediščine pa je namenjen gastronomiji. Ne gre za naključje. Po eni strani lahko v tem vidimo skrb za kakovost življenja, po drugi pa skrb za prehrano ljudi. 

V Mestnem muzeju se bomo pridružili trendu. Za vas smo pripravili štiri predavanja dr. Marka Prpiča, zgodovinarja, ki se ukvarja predvsem z vidiki prehrane v razvoju človeštva.

V ciklusu štirih predavanj se bomo v dveh tednih posvetili tako težavam s katerim se srečuje sodobni svet na področju prehrane (tudi v Sloveniji beležimo vedno več ljudi s prekomerno telesno težo) in o tem kako je prehrana vplivala na razvoj človeške vrste. Temu bo sledila tema ti. "kolumbovskega obrata",  znotraj katerega bomo preučili, kako je odkritje Novega sveta vplivalo na prehrano ljudi na Stari celini.

Vljudno vabljeni na predavanja:

28. september, ob 18:00 Ljudje in prehrana, Kolumbovski obrat
30. september, ob 18:00 Ljudje in prehrana, krompir
5. oktober, ob 18:00 Ljudje in prehrana, koruza
7.oktober, ob 18:00 Ljudje in prehrana, paprika, paradižnik in vse ostalo


Predavanja so del Dnevov evropske kulturne dediščine, ki so letos s svojo temo Dober tek! in programi odkrivamo recepte za okušanje dediščine, povezane s kmetijstvom, pridelavo, nakupom, prodajo, pripravo ter uživanjem vsakodnevnih in prazničnih jedi, pa naj gre za nepremično, premično ali nesnovno dediščino. Od znanj in spretnosti do šeg in navad; od kulturne krajine do tržnic, kašč, črnih kuhinj in gostiln; od prvih kmetijskih orodij in priprav do kuharskih knjig in pogrinjkov.

Objavljeno: 9. 9. 2021

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se