Ljubljana
MGML

Poleti na Dunajski cesti v Ljubljani odkrita nedotaknjena čaša z vzorcem barvnih lis

Poleti smo z navdušenjem spremljali arheološka izkopavanja na Dunajski cesti v Ljubljani, kjer so arheologi v enem izmed žarnih grobov iz 1. stoletja našega štetja naleteli na izjemno najdbo – v celoti ohranjeno čašo z vzorcem barvnih lis.

Čaša z vzorcem barvnih lis, odkrita poleti 2021 na Dunajski cesti v Ljubljani, je trenutno v obdelavi v konservatorski delavnici Mestnega muzeja
Čaša z vzorcem barvnih lis, odkrita poleti 2021 na Dunajski cesti v Ljubljani, je trenutno v obdelavi v konservatorski delavnici Mestnega muzeja © Aleksander Hribovšek / MGML

Posoda je bila izdelana s prostim pihanjem in okrašena med postopkom pihanja. Stekleno kepo so povaljali v majhnih koščkih različno obarvanega stekla, ki so se vtisnili v podlago.  Sledilo je ponovno ogrevanje in dodatno pihanje, da je nastala oblika čaše, pri tem pa so se vtisnjeni koščki stekla raztegnili v barvne lise. 

Na tak način in v taki obliki so posode delali zelo kratek čas, samo v drugi polovici 1. stoletja našega štetja.

Take čaše so Rimljani uporabljali za mešanje vina z vodo ali za pitje. Ker so bile izjemno dragocene, so jih uporabljali dolgo, preden so svoje mesto našle v grobu kot pitna daritev.

Sveža arheološka najdba, čaša z vzorcem barvnih lis in ostali grobni pridatki iz omenjenega žarnega groba, so trenutno še v obdelavi v konservatorski delavnici Mestnega muzeja, v prihodnjem letu, ki so ga Združeni narodi razglasili za Mednarodno leto stekla, pa jih bomo že lahko občudovali na razstavi v muzejski Zakladnici. S tem se bomo v Mestnem muzeju pridružili pobudi slovenskih članov združenja ICOM Glass, ki pripravljajo akcijo z naslovom Po stekleni poti; ta bo združila slovenske organizacije in muzeje pri promociji stekla in steklarske obrti kot naše snovne in nesnovne kulturne dediščine.

Objavljeno: 13. 10. 2021

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se