Ljubljana
MGML
Oskar Kogoj
© Nik Rovan

Mestni muzej Ljubljana

Gosposka 15
1000 Ljubljana

Informacije in rezervacije:
T: 1 24 12 500
T: 01 24 12 506
E: info@mgml.si, prijava@mgml.si

torek–nedelja: 10:00–18:00
ponedeljki: zaprto


1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 10:00–14:00

Brezplačno

Oskar Kogoj daroval serijo svojih plakatov v zbirko MGML.

Oskar Kogoj

Razstava plakatov in predmetov Oskarja Kogoja

9. 4. 2019–5. 5. 2019

Oskar Kogoj, eden najvidnejših slovenskih oblikovalcev, je v zbirko MGML doniral zbirko plakatov, ki si jo skupaj z nekaterimi drugimi Kogojevimi predmeti lahko ogledate v muzeju.

Oskar Kogoj je mednarodno uveljavljen industrijski oblikovalec, njegovo ime pa je danes pojem modernega oblikovanja. Nekatere njegove pomembnejše oblikovalske dosežke hrani Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v Ljubljani; na primer znameniti primer počivalnika iz poliuretanske pene z imenom Gondola, izvijač s fiziološko oblikovanim ročajem za podjetje TIK, prototip igrače Rdeči objekt in Skiro, igračo Vijak – vtikač in prototip za Žogi, pa tudi predmete za nego dojenčkov ter jedilni pribor. Pred leti je Oskar Kogoj Mestnemu muzeju Ljubljana (MGML) že podaril serijo prototipov in model smuči, znanih z znamenito oznako MBX; zbirko dopolnjujejo kozarci iz prve linije Valovnica in steklenici.

Oskar Kogoj, ki je leta 1971 pridobil status svobodnega oblikovalca, je pod imenom 'Nature design' ustvaril raznoliko in mnogoštevilno serijo pohištva in drugih uporabnih kot tudi dekorativnih predmetov. Ob tem z donacijami dopolnjuje in plemeniti javne zbirke; eden od t. i. Aspiratorjev iz leta 1974 je tako uvrščen v zbirko Muzeja za moderno umetnost (MoMA) v New Yorku.

Oskar Kogoj je po končanem šolanju na Šoli za oblikovanje v Ljubljani nadaljeval študij na beneškem Istituto Statale d`Arte in ga končal leta 1966. Na isti fakulteti je nato predaval, svojo pot pa je začel v studiu Baby Mark v Milanu, kjer je snoval didaktične predmete za otroke. Leta 1969 se je pridružil raziskovalnemu inštitutu tovarne Meblo v Novi Gorici in se v naslednjih letih posvetil študiju naravnih materialov in organskih oblik.

Kolofon

Produkcija: Muzej in galerija mesta Ljubljane, zanj Blaž Peršin, direktor
Avtorici: Barbara Savenc in Ana Porok, MGML
Strokovna sodelavka: Špela Šubic, MAO
Oblikovanje: Bojan Lazarevič, Agora Proars in Katarina Toman Kracina, MGML
Tehnična izvedba: Tehnična služba MGML
Oprema: Tomi Špacapan in O.K.vir
Pomoč pri pripravi del za razstavo: izr. prof. mag. Tamara Trček Pečak in študentje UL ALUO, Oddelek za restavratorstvo, predmet: Preventivna konservacija I: Maša Berdon, Nežka Faganel, Maja Pečnik, Irina Pozdorovkina, Urh Tacar, Katja Tittl
Promocija: Urša Karer in Maja Kovač, MGML

Mestni muzej Ljubljana

Gosposka 15
1000 Ljubljana

Informacije in rezervacije:
T: 1 24 12 500
T: 01 24 12 506
E: info@mgml.si, prijava@mgml.si

torek–nedelja: 10:00–18:00
ponedeljki: zaprto


1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 10:00–14:00

Brezplačno

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se