Ljubljana
MGML

Lidija Ariana Bahovec (1934–2023)

In memoriam

Lidija Ariana Bahovec
Lidija Ariana Bahovec © Arhiv MGML

Rodila se je kot najmlajši otrok v družini znanega ljubljanskega lekarnarja Lea Bahovca. Otroštvo in mladostna leta je preživljala v udobju in blagostanju meščanskega doma, ki ju je zagotavljala uspešna očetova lekarna. Leta 1961 je diplomirala na Fakulteti za arhitekturo pri prof. Edu Ravnikarju, nato je projektirala notranjo opremo v nekdanjem podjetju Slovenijales.

Svet predvojnega meščanstva je spoznavala ob pogovorih staršev, v krogu družinskih prijateljev in številnih znancev, zlasti iz sveta kulture. Meščanstvo in njihove vrednote je, kljub drugačnim povojnim časom, živela tudi sama.

Z njej lastno vztrajnostjo je našla Mestni muzej Ljubljana s katerim je prve stike navezala že njena starejša sestra Dody (Lea Bahovec, 1928–2001). Ko smo utrdili medsebojno zaupanje, smo lahko vstopili v njen svet. Živela je obdana s spomini in z lepimi predmeti. Bila je skrbna varuhinja spomina in dediščine lekarne Bahovec. S prvimi odkupi smo obogatili zbirko tekstila z nekaj izjemnimi kosi. Neskončno vznemirjena je bila, ko smo leta 2010 skupaj pripravili razstavo o lekarni Za pomladno kuro priporočamo Planinka čaj!. Takrat je muzeju darovala, kar je od uničene družinske vile in lekarne še ostalo, embalažo za zdravila in dokumentarno gradivo.

Vključena je bila tudi v študijsko skupino Mestni muzej Ljubljana in Ljubljančani, kjer so vsako sezono obujali spomine na določene teme in nekdanje čase. Izbrana tema ji je bila vedno izziv, odpravila se je na teren, fotografirala in z lično, njej lastno prepoznavno pisavo, izgotovila nalogo. Na srečanja je prihajala vedno pripravljena in kakšno minuto prej, da se je še ustavila v kustodiatu, na kratko poklepetala in povprašala o novostih, ki smo jih pripravljali.

Kovidni čas je upočasnil njen korak, obiski muzeja so bili vedno redkejši. V stiku pa smo ostali po telefonu. Veselila se je nove razstave in z žarom obujala spomine na obleke in stare oblačilne navade meščanov … Žal razstave ni dočakala, nenadoma se je poslovila.

Gospa Lidija Ariana Bahovec je z našim muzejem sodelovala več kot dve desetletji. Ohranili jo bomo v lepem spominu.

Zapisla Mojca Ferle, muzejska svetnica kustodiata za urbano etnologijo.

Objavljeno: 18. 5. 2023

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se