Ljubljana
MGML

Konservatorji in restavratorji MGML na pomoč akademskemu slikarju Gustavu Gnamušu

V luči dogodkov, ki so prizadeli Slovenijo, pomagamo, kjer lahko.

Akademski slikar Gustav Gnamuš, Prešernov nagrajenec in zaslužni profesor Univerze v Ljubljani je v nedavnih ujmah, izgubil velik del svojega življenjskega dela. Uničen atelje, številna avtorska dela, skice, idejne zasnove, delovni material in razdejan japonski vrt.

Dokumentacija del slikarja Gustava Gamuša ob prihodu v konservatorsko-restavratorski center ŠČIT.
Dokumentacija del slikarja Gustava Gamuša ob prihodu v konservatorsko-restavratorski center ŠČIT. © Konservatorsko-restavratorski center ŠČIT

Konservatorji-restavratorji MGML smo takoj priskočili na pomoč. Slike smo ob sprejemu v konservatorsko-restavratorski center ŠČIT takoj vzeli pod natančno analizo in jih uspešno rešili. Prejete slike je bilo treba ustrezno osušiti in skrbno odstraniti blatne madeže.

Z delom in varovanjem slik bomo nadaljevali. Manjšo fizično poškodbo platna na eni izmed slik pa bomo v prihodnje restavrirali z uporabo nove inovativne restavratorske metode spajanja posameznih niti slikarskega platna.

"Kar smo rešili, je zdaj deponirano v depojih Muzeja in galerije mesta Ljubljane. Načelnica za kulturo na Mestni občini Ljubljana in direktor MGML sta pripeljala manjši kombi, da smo jih spravili, " je v intervjuju za časopisno hišo DELO pojasnila slikarjeva hči, umetnostna zgodovinarka Nadja Gnamuš.

V depojih Muzeja in galerij mesta Ljubljane smo ob 27 delih Gustava Gnamuša ponudili zatočišče tudi obsežni zbirki Tihomirja Pinterja.

V luči dogodkov, ki so prizadeli Slovenijo, pomagamo, kjer lahko.

Objavljeno: 22. 8. 2023

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se