Ljubljana
MGML

Mednarodni muzejski dan 2024 v MGML

Muzeji za izobraževanje in raziskovanje. Odpiramo vrata za prost vstop!

None

Letošnja tema "Muzeji za izobraževanje in raziskovanje" poudarja pomen muzejev kot dinamičnih izobraževalnih ustanov, ki spodbujejo učenje, odkrivanje in razumevanje kulture. V Muzeju in galerijah mesta Ljubljane smo za vas pripravili:

Mestni muzej Ljubljana

10.00 in 16.30: Vodstvo po razstavi Od korzeta do žaketa. Oblačilni videz Ljubljančanov 1850-1950. 

11.00: Predavanje Matea Benedetti: Trajnost kot novi standard razkošja.  

11.00–12.00: ABC polstenja - prikaz tehnike z možnostjo udeležbe - polstimo za ustvarjalne modne dodatke s Petro Peunik 

13.00–17.00: Izmenjevalnica žakljev krompirja: Oblikuj svoj stil, obvaruj naravo in prihrani Prinesete oblačila, ki ste se jih naveličali, so vam premajhna ali jih preprosto ne potrebuješ več in si izberite nekaj, kar je prinesel nekdo drug. 15.30–16.30: Predavanje Jerneja Agić: Barve, ki me olepšajo. Kako ugotovim, katere barve mi pristajajo in kako jih med seboj kombiniram. 

Družine, pozor: Razstavo Od korzeta od žaketa lahko raziskujete z otroškim vodnikom (4–10 let),  zgodovino Ljubljane na razstavi Ljubljana. Zgodovina. Mesto. pa z vodikoma za mlajše in starejše (4–8 in 8–11 let).

Razstave, ki jih lahko obiščete na ta dan brezplačno: V muzejski zakladnici: BOGASTVO OBLAČILNIH SPONK IZ EMONE Zapenjanje v času pred gumbi V prvem nadstropju: OD KORZETA DO ŽAKETA Oblačilni videz Ljubljančanov, 1850–1950 V drugem nadstropju: LJUBLJANA. ZGODOVINA. MESTO. Stalna razstava V muzejskem atriju: Z ZAVOJA V ZID mural na dvoriščni fasadi muzeja Na poti iz muzeja po Ljubljani: Arheopark Emona


Plečnikova hiša

Vodeni ogledi Plečnikovega originalno ohranjenega domovanja, na katerih vam bodo naši izkušeni vodiči razkrili marsikatero zanimivost iz Plečnikovega življenja*

Samostojni ogled naše stalne razstave Plečnik., ki odstira Plečnikov ustvarjalni in intimni svet

Sprehod po Plečnikovem prostranem vrtu, ki je mojstru nudil vir oddiha in navdiha

Ogled kratkega dokumentarnega filma o prenovi Plečnikove hiše z naslovom Okna naj bodo bela, bela, čista. 

Družine, pozor: Da bo spoznavanje arhitekta Plečnika in njegove arhitekture po mestu še bolj poučno in zabavno, ob obisku hiše vsaka družina prejme en izvod tiskanega družinskega vodnika Arhitektura je avantura (6–11 let).

* Plečnikovega domovanja je možen le z vodičem, ki vas po Plečnikovi hiši popelje vsako polno uro med 10:00 in 18:00 (zadnje vodstvo ob 17:00). Rezervacija mest za brezplačne oglede je možna v sredo, četrtek in petek, 15., 16. in 17. 5., med 8:00 in 14:00 na telefonu 01/ 24 12 506 ali prijava@mgml.si.


Galerija Jakopič

16.30-18.00 Izkoristite priložnost in se udeležite vodstva s fotografom Klavdijem Slubanom in kuratorko dr. Marijo Skočir po razstavi Nekje drugje Tukaj. Razstava skozi več kot 150 fotografij predstavlja vrhunce več kot treh desetletij Slubanovega ustvarjanja. Na strokovnem vodstvu boste izvedeli več o Slubanu in njegovem umetniškem ustvarjanju v polju črno-bele analogne fotografije.

Družine pozor: Ob razstavi Klavdija Slubana Nekje drugje Tukaj, smo za vas pripravili Vodnik za mlade radovedneže (7–12 let).  


C U K R A R N A

Družine, pozor: 15.00—18.00 Delavnic piksilacije za otroke nad 10 let
11.00 Brezplačno javno vodstvo po razstavi Razširjeni vid
11.00 Brezplačno javno vodstvo po razstavi Stoječe valovanje
17.00 Brezplačno javno vodstvo po razstavi Razširjeni vid
17.00 Brezplačno javno vodstvo po razstavi Stoječe valovanje

Vstop na vse dogodke je prost!

Objavljeno: 14. 5. 2024

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se