Ljubljana
MGML

DEKD 2017: Voden ogled Plečnikovih vodnih ureditev v Ljubljani z Ano Porok

Osrednja tema letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine, ki potekajo od 23. do 30. septembra, je Voda – od mita do arhitekture. Temi in dnevom se pridružujemo tudi v Plečnikovi hiši z vodenim ogledom Plečnikovih vodnih ureditev v Ljubljani s kustosinjo Ano Porok.

Sreda
27
Sep 2017
Čas: 11:00
Lokacija: Plečnikova hiša
Odrasli, študenti, seniorji
None
© Andrej Peunik

Na vodstvu nam bo kustosinja Plečnikove zbirke Ana Porok predstavila najbolj prepoznavne, estetsko in funkcionalno domišljene ureditve nabrežji in mostov, ki odločilno zaznamujejo podobo Plečnikove Ljubljane. "Plečnik je v razmeroma kratkem času, gre za obdobje 15 let, uredil  nabrežja Gradaščice in Ljubljanice ter stopnišča in mostove ob njih. Prostor ob reki je uredil po meri človeka, odprl je nove poglede in poti proti vodi, tako da je dandanes to najprijetnejši in najbolj obiskani del mesta, kjer se vsi radi zadržujemo, to pa je verjetno bila tudi arhitektova želja," o Plečnikovih vodnih potezah pravi Porokova.

Pridružite se nam v sredo, 27. septembra, s pričetkom ob 11.00 pred Plečnikovo hišo, Karunova 4–6, v ljubljanskem Trnovem. Vodstvo traja približno uro in pol in se sklene pri Mesarskem mostu.

Udeležba na vodenem ogledu je brezplačna. Obvezne prijave sprejemamo na prijava@mgml.si ali 01 24 12 506.

*
O Dnevih evropske kulturne dediščine v 2017
Z izbiro teme, Voda – od mita do arhitekture, se Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije pridružuje skupni evropski temi, ki je v letu 2017 posvečena naravi. Pravica do vode kot ustavna pravica je v tem obdobju zelo aktualna tema v slovenski družbi in zato želimo opozoriti na ustrezen odnos do vode in vodnih virov, ki so bili tudi v zgodovinskem kontekstu skupni (vaški vodnjaki, vaši kali ipd.). S to temo se približujemo tudi ciljem trajnostnega razvoja sodobne slovenske družbe. Hkrati želimo opozoriti širšo javnost na ogroženo dediščino, v prvi vrsti so to gospodarski objekti povezani z vodo – varovani mostovi, neprilagojeni za današnji promet ipd.