Ljubljana
MGML

Plečnik 150: rojstni dan in dan odprtih vrat

Praznujemo in široko odpiramo vrata Plečnikove hiše

Na današnji dan pred natanko 150 leti, 23. januarja 1872, se je v Ljubljani staršema Andreju in Heleni rodil deček Jože, ki je zrasel, dozorel in se oblikoval v mojstra arhitekta Jožeta Plečnika. Plečnikov rojstni dan v Plečnikovi hiši praznujemo z dnevom odprtih vrat in vas vabimo, da pokukate v ustvarjalni svet našega največjega arhitekta.

Nedelja
23
Jan 2022
Čas: 10:00–18:00
Lokacija: Plečnikova hiša
Odrasli, družine, študenti, seniorji
Arhitekt Jože Plečnik s svojim štirinožcem Sivkom
Arhitekt Jože Plečnik s svojim štirinožcem Sivkom © dokumentacija MGML / Plečnikova zbirka

"Trudil se je, da bi postavil arhitekturo na domača tla, boril se je za sončno arhitekturo. Izreden risar, kultivator oblike, kakršnemu ga v Evropi ni para, izreden skulptor – zadnji vitez renesanse, vendar ne v smislu nekega neo-sloga, temveč kot človek, ki stvari osebno in tragično doživlja." 
(iz knjige Dušan Grabrijan, Plečnik in njegova šola, str. 8.)

Ob začetku jubilejnega Plečnikovega leta, ko praznujemo 150-letnico rojstva največjega slovenskega arhitekta, vas vabimo na dan odprtih vrat v Plečnikovo hišo, kjer je arhitekt domoval od leta 1921 pa vse do svoje smrti leta 1957. Arhitektovo hišo zaznamujeta mojstrov raziskovalni duh in askeza, marsikateri arhitekturni eksperiment v hiši pa se je izkazal kot prava rešitev pri nadaljnjem delu, zato je Plečnik sam hišo poimenoval kar "poskusna topla greda".

Pridružite se nam na dnevu odprtih vrat:

  • pri ogledu stalne razstave Plečnik., ki odstira Plečnikov ustvarjalni in intimni svet.
  • skupaj z našimi izkušenimi vodiči pokukajte v arhitektovo originalno ohranjeno domovanje, ki vas popelje v čas, ko je Plečnik ob skodelici črne kave in prižgani cigareti Drava ustvarjal mnoge, danes z Ljubljano in drugimi mesti in kraji neločljivo povezane arhitekture (termini vodstev: vsako polno uro; prvo vodstvo ob 10:00, zadnje vodstvo ob 17:00).*
  • udeležite se enega od dveh vodstev po Plečnikovem domovanju s kustosinjo Ano Porok, ki nam postreže tudi z manj znanimi anekdotami iz arhitektovega življenja (termina vodstev: 11:30 in 13:30)*
  • odpravite se na družinsko vodstvo po Plečnikovem domovanju, kjer vam kakšno skrivnost zaupa tudi arhitektov kuža Sivko (termini vodstev: ob 10:30, 12:30, 14:30 in 16:30).*
  • in pokukajte na razstavo Plečnik in pika, zaradi katere si boste zaželeli na svojo domačo knjižno polico postaviti izvirno Plečnikovo stripovsko biografijo.

*Zanimanje za obisk Plečnikove hiše na dan odprtih vrat je izjemno, zato so vsi vodeni ogledi že zasedeni. 


Ker so zaradi trenutnih epidemioloških razmer mesta na vodstvih po Plečnikovi hiši dodatno omejena, se bomo z vami v tednu pred Plečnikovim rojstnim dnem, od 17. do vključno 23. januarja, povezovali tudi preko spleta. Spremljajte nas na FB strani Plečnikova hiša / Plečnik House in na našem IG profilu @plecnikova_hisa. Poleg zanimivosti iz Plečnikovega življenja, ki jih bomo delili z vami, boste arhitektu lahko poslali tudi svojo čestitko, sodelovali pri nagradnem izzivu za družine in se potegovali za privlačne Plečnikove nagrade.

Obiskovalce Plečnikove hiše pa bomo razveselili tudi s posebno rojstnodnevno ponudbo v trgovini Plečnikove hiše. Ponujamo vam kar 20% popust na vse izdelke in publikacije iz lastne produkcije; med njimi npr. knjiga Plečnikova arhitektura v Ljubljani Andreja Hrauskyja, Plečnik in sveto dr. Tomaža Jurce in Plečnikovi neuresničeni projekti za Ljubljano; svinčnik in skicirke, platnena torba in nogavice ter še marsikaj. Posebna rojstnodnevna ponudba bo na voljo vse od Plečnikovega rojstnega dne pa do vključno Prešernovega dne, 8. februarja.

Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
18
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Plečnikova hiša • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Sob
25
Maj 2024
Dan odprtih vrat, Delavnica, Prireditev na prostem, Voden ogled
Plečnikova hiša • Družine, otroci
Sob
8
Jun 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Družine, otroci
Sob
15
Jun 2024
Dan odprtih vrat, Delavnica, Glasbeni dogodek, Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, družine, otroci, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se