Ljubljana
MGML

"Utrdba mogočnega Boga": Verski ideali in prenova Praškega gradu, predavanje in predstavitev knjige

V Plečnikovo hišo prihaja priznani ameriški zgodovinar, profesor Bruce R. Berglund, ki v pravkar izdani knjigi z naslovom "Grad in katedrala v moderni Pragi: Hrepenenje po svetem v dobi skepticizma", raziskuje Plečnikove posege v Pragi, oblikovane na podlagi religioznih idealov predsednika Masaryka in njegove hčerke Alice. Vabljeni na predavanje!

Torek
3
Okt 2017
Čas: 18:00
Lokacija: Plečnikova hiša
Odrasli, študenti, seniorji
"Utrdba mogočnega Boga": Verski ideali in prenova Praškega gradu, predavanje in predstavitev knjige
© Bruce R. Berglund

Znanstveni raziskovalci Plečnikovega dela njegove načrte za prenovo Praškega gradu običajno opisujejo kot izpolnitev uradnega navodila Tomáša Masaryka, naj staro utrdbo preoblikuje v »demokratičen« grad. Vendar je bilo v jedru vizije demokratične Češkoslovaške predsednika Masaryka globoko versko prepričanje, ki ga je spremljalo vse njegovo življenje. To so bili tudi verski ideali njegove hčere Alice Masarykove, ki si je v duhu predstavljala Praški grad ne le kot predsedniški sedež, ampak kot sveto akropolo nove republike in vse Evrope. V arhitektu Plečniku pa je našla človeka, sposobnega to vizijo uresničiti.

Ameriški zgodovinar Bruce Berglund v svoji knjigi Castle and Cathedral in Modern Prague: Longing for the Sacred in a Skeptical Age (Grad in katedrala v moderni Pragi: hrepenenje po svetem v dobi skepticizma) raziskuje odnos med Plečnikom in družino Masaryk. Knjiga obravnava verske ideale, ki so motivirali predsednika, njegovo hčer in arhitekta, ter predstavlja njihovo sodelovanje pri obnavljanju gradu v kontekstu praške verske in kulturne zgodovine dvajsetih in tridesetih let prejšnjega stoletja.

Svoja dognanja bo avtor predstavil na predavanju v Plečnikovi hiši v torek, 3. 10. ob 18.00. Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku in je za obiskovalce brezplačno; obvezne prijave sprejemamo na prijava@mgml.si do vključno torka, 3. 10., do 15.00.

Zgodovinar, profesor Bruce Berglund je član oddelka za zgodovino na kolidžu Calvin v Michiganu, ZDA. Kot strokovnjak za zgodovino Srednje Evrope v 20. stoletju je bil Fulbrightov štipendist na Češkem in v Sloveniji. Njegove raziskave o politiki, nacionalizmu, javnem zdravju, veri, umetnosti in arhitekturi so bile objavljene v znanstvenih revijah in esejističnih zbirkah. Je tudi sourednik knjige Christianity and Modernity in Eastern Europe (Krščanstvo in modernost v Vzhodni Evropi), zbirke esejev evropskih in ameriških znanstvenikov.

Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
18
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Plečnikova hiša • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Sob
25
Maj 2024
Dan odprtih vrat, Delavnica, Prireditev na prostem, Voden ogled
Plečnikova hiša • Družine, otroci
Sob
8
Jun 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Družine, otroci
Sob
15
Jun 2024
Dan odprtih vrat, Delavnica, Glasbeni dogodek, Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, družine, otroci, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se