Ljubljana
MGML

Kolesarska tura Plečnik in dediščina Emone na letošnjem DEKD

V letu 2022 je skupna tema držav, ki sodelujejo pri Dnevih evropske kulturne dediščine - Trajnostna dediščina. Plečnikov princip ustvarjanja v urbanizmu, arhitekturi in oblikovanju temelji prav na principu trajnosti. Vas zanima, kako se v Plečnikovem ustvarjalnem opusu zrcali dediščina antične Emone?

Ker vremenska napoved kaže na kar obilno nevihto med 17:00 in 19:00, tura odpade. Nadomestni termin: sreda, 5. 10. 2022, ob 17:00.

Sreda
28
Sep 2022
Čas: 17:00–18:30
Lokacija: Plečnikova hiša
Odrasli, študenti, seniorji
Kolesarska tura Plečnik in dediščina Emone na letošnjem DEKD
© Matevž Paternoster / MGML

Na vodenem kolesarskem izletu boste izvedeli, kje vse je pri svojem urbanističnem in arhitekturnem ustvarjanju Plečnik črpal iz vzorov antične dediščine starega Rima.

Ljubljana, Plečnikovo mesto, v svojem centru skriva številne antične zaklade, ki so navdihovali tudi našega največjega arhitekta. Rimska dediščina je bila Plečniku položena že v zibelko, saj se je rodil ob rimskem forumu. Zagotovo ga je že od malih nog privlačil bližnji rimski zid kot skrivnosten kraj za igro in najbrž je tam nehote srkal navdih za svoja poznejša dela.

Pridružite se kolesarskemu izletu, kjer bomo ob Plečnikovih delih spoznavali dediščino antične Emone.

S kolesi se bomo odpravili izpred Plečnikove hiše v Trnovem, prečkali Gradaščico na poti do Arheološkega parka Emona in južnega emonskega obzidja na Mirju. Od tam bomo krenili na Trg republike ter se čez Kongresni trg spustili do Tromostovja in Ljubljanskih tržnic. Po ogledu Plečnikovih zapornic se bomo zapeljali še do Plečnikovih Žal, kjer izlet zaključimo

.

Dobimo se ob 17:00 nasproti vhoda v Plečnikovo hišo na Karunovi 6 v Trnovem. Turo vodi sodelavec Plečnikove hiše, Matic Šavli.

Število mest na vodstvu je omejeno; prijave zbiramo na prijava@mgml.si ali 01 24 12 506. 

Cena je 8,00 € / osebo, znižano 6,00 € / osebo, družine 18,00 €

V primeru slabega vremena dogodek odpade.

Sob
8
Okt 2022
Voden ogled
Plečnikova hiša • Družine, otroci
Sre
12
Okt 2022
Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
17
Dec 2022
Voden ogled
Plečnikova hiša • Družine, otroci

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se