Ljubljana
MGML

Plečnikova doba: politično-zgodovinske okoliščine nastanka Plečnikovih del na Češkem, predavanje in projekcija filma

Ob zaključku Mednarodnega muzejskega dneva 2022 in ob praznovanju 150. obletnice Plečnikovega rojstva vas vabimo na predavanje češkega veleposlanika Juraja Chmiela o okoliščinah nastanka Plečnikovih del na Češkem. Po predavanju sledi projekcija dokumentarnega filma 'Jože Plečnik na Praškem gradu'. Brezplačen dogodek bo potekal v Mestnem muzeju Ljubljana.

Sreda
18
Maj 2022
Čas: 18:00–19:15
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15, Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Plečnikova doba: politično-zgodovinske okoliščine nastanka Plečnikovih del na Češkem, predavanje in projekcija filma
© dokumentacija MGML / Plečnikova zbirka

Juraj Chmiel, veleposlanik Češke Republike v Sloveniji, bo na predavanju z naslovom Plečnikova doba: politično-zgodovinske okoliščine nastanka Plečnikovih del na Češkem predstavil politično-zgodovinsko ozadje nastanka Plečnikovih del na Češkem, osredotočil se bo na osebnost prvega češkoslovaškega predsednika Tomáša Garrigua Masaryka in njegovo sodelovanje z arhitektom Plečnikom pri modernizaciji Praškega gradu, tradicionalnega sedeža čeških kraljev in predsednikov.

*Predavanje bo v angleščini; trajanje: okoli 45 minut

Predavanju sledi projekcija filma Jože Plečnik na Praškem gradu (2000, režija Judita Křížová) iz ciklusa Deset stoletij arhitekture (produkcija Češka televizija).
Ko se je češkoslovaški predsednik T. G. Masaryk odločil, da bo zapuščeni sedež habsburške monarhije v Pragi postal rezidenca nove demokratične države, je poklical slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika. Plečnik je na gradu deloval od leta 1920 in preuredil Južne vrtove, posvetil se je prenovi tako reprezentančnih prostorov kot predsednikovega stanovanja. Zaradi dobrega sodelovanja in tesnega odnosa med predsednikom in arhitektom je nastalo izjemno delo, monumentalno in hkrati preprosto, sodobno, a hkrati harmonično vpeto v barvit slogovni mozaik kompleksa Praškega gradu.

*Film traja 15 minut; v češčini s slovenskimi podnapisi.

Dogodek organiziramo v sodelovanju z Veleposlaništvom Češke republike v Ljubljani, Oddelkom za slavistiko FF UL in Centrom arhitekture Slovenije.

Mesto na brezplačnem dogodku si rezervirajte na prijava@mgml.si ali 01 24 12 506.

Sre
10
Jan 2024
Prireditev na prostem, Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
23
Jan 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se