Ljubljana
MGML

Profesor Plečnik in njegova šola v Ljubljani: prvo vodstvo po razstavi

Strog? Prijazen? Načelen? Dobrosrčen? Zahteven? Zabaven? Kakšen je bil arhitekt Plečnik kot profesor več generacij študentov na ljubljanski arhitekturni fakulteti, izveste na prvem vodstvu po razstavi 'Nulla dies sine linea. Profesor Plečnik in njegova šola v Ljubljani'. Po razstavi nas bodo popeljali avtorji dr. Tomaž Jurca, Katja Ogrin in Ana Porok.

Sreda
26
Okt 2022
Čas: 17:00–18:00
Lokacija: Plečnikova hiša
Odrasli, študenti, seniorji
Plečnik s svojimi študenti na Akropoli, 1927
Plečnik s svojimi študenti na Akropoli, 1927 © dokumentacija MGML / Plečnikova zbirka

»Profesor Plečnik je bil znan po tem, da je svojim študentom zapovedal, naj se z enako skrbnostjo lotijo vsake naloge, pa naj gre za čebelnjak, šolo, vaško kapelico ali oblikovanje zamaška za steklenico. Tega se je vseskozi držal tudi sam. Učil jih je spoštovanja do domačega izročila in uporabe klasičnih gradiv, saj je bil prepričan, da ne more brez upoštevanja preteklosti nastati nič trajnega, ter jim vcepil ljubezen in odgovornost do izbranega poklica. Tudi način poučevanja, ki je zaznamoval njegovo šolo in pri katerem v seminarjih sodelujejo študenti različnih generacij, je ostal posebnost ljubljanske šole za arhitekturo vse do danes,« so o Plečnikovem načinu dela na fakulteti zapisali avtorji razstave dr. Tomaž Jurca, Katja Ogrin in Ana Porok.


Dogodek je brezplačen.

Zaradi omejenega prostora v hiši si mesto na vodstvu rezervirajte na prijava@mgml.si ali 01 24 12 506 (pon–pet, 8:00–14:00).

Sre
10
Jan 2024
Prireditev na prostem, Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
23
Jan 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se