Ljubljana
MGML

Profesor Plečnik in njegova šola v Ljubljani: pogovor ob izidu razstavnega kataloga

Kakšen je bil Plečnik kot profesor, kaj vse je zahteval od svojih študentov ter kakšno življenjsko in karierno pot jim je začrtal s predanim znanjem, svojimi prepričanji in nazori? Vabljeni na predstavitev razstavnega kataloga 'Nulla dies sine linea. Plečnik in njegova šola v Ljubljani'! Na dogodku bodo avtorji razstave in kataloga, dr. Tomaž Jurca, Katja Ogrin in Ana Porok, v pogovoru z gostjo večera, gospo Zlato Jeras, ki je bila ena od zadnjih Plečnikovih študentk, podrobneje predstavili delovanje Plečnikove šole in prikazali raznolikost študentskih nalog, ki se vse odlikujejo z izjemno risbo.

Sreda
25
Jan 2023
Čas: 18:00–19:00
Lokacija: Plečnikova hiša
Odrasli, študenti, seniorji
Plečnik pri ocenjevanju študentskih del v risalnici na Stari tehniki, ok. 1946
Plečnik pri ocenjevanju študentskih del v risalnici na Stari tehniki, ok. 1946 © zbirka Muzeja za arhitekturo in oblikovanje

Plečnik se je s poučevanjem seznanil že v Pragi, nadaljeval pa je kot profesor na Oddelku za arhitekturo Tehniške fakultete Univerze v Ljubljani, kasneje Fakultete za arhitekturo, kjer se je oblikovala tako imenovana Plečnikova šola. V katalogu se skozi dela in spomine študentov sledi principom in nazorom Plečnikovega pedagoškega dela. Predstavljene so naloge, ki so jih študentje dobivali od Plečnika, pri čemer so izkazovali visoko raven spretnosti pri risanju in projektiranju. Novinci so najprej dobili manj zahtevno nalogo iz umetne obrti – oblikovanje naslovnice knjige, kljuke, svečnika ali kosa pohištva, nekoliko kasneje pa še manjšega spomenika – vodnjaka, nagrobnika, kostnice, kapelice, tudi čebelnjaka.

Delo v šoli je potekalo od jutra do odmora za kosilo in nato do večernih ur. Sobota je bila študentovski praznik in na ta dan so študentje po risalnici razpostavili svoje domače naloge ter jih najprej ocenili sami, nato pa je to storil še profesor. V tretjem letniku je arhitekturno risanje zamenjala arhitekturna kompozicija, kjer so se študentje posvetili zahtevnejšim nalogam – grobnicam in javnim poslopjem, torej cerkvam, šolam, poštam, gasilskim domovom in galerijam, pa tudi urbanističnim ureditvam. Ko je Plečnik začel dobivati večja zunanja naročila, so študentje sodelovali tudi pri teh načrtih. Nekatera naročila jim je dal v začetno razmišljanje, pri drugih so mu pomagali preizkušati njegove lastne rešitve.


Svoje mesto na predstavitvi kataloga in pogovoru si rezervirajte na prijava@mgml.si ali 01 24 12 506 (od pon do pet, od 8:00 do 14:00). Vstop na dogodek je prost.

Pet
30
Avg 2024
Glasbeni dogodek
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji, obiskovalci s posebnimi potrebami
Sob
31
Avg 2024
Delavnica, Prireditev na prostem
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
21
Sep 2024
Sre
2
Okt 2024
Dan odprtih vrat, Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Sre
9
Okt 2024
Dan odprtih vrat, Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se