Ljubljana
MGML

Mednarodni dan muzejev 2023 v Plečnikovi hiši

Dan odprtih vrat vabi na obisk k mojstru Plečniku!

Tokratni mednarodni muzejski dan, ki poteka v znamenju trajnostnega razvoja in dobrega počutja, lahko preživite tudi v hiši arhitekturnega mojstra Jožeta Plečnika. Vstop prost.

Četrtek
18
Maj 2023
Čas: 10:00–18:00
Lokacija: Plečnikova hiša
Odrasli, študenti, seniorji
Mednarodni dan muzejev 2023 v Plečnikovi hiši

Arhitekt Jože Plečnik se je pri svojem snovanju Ljubljane po današnjih merilih oziral po načelih trajnosti: pri svojih projektih se je mnogokrat posluževal reciklaže starejših arhitekturnih elementov, manj drage materiale je uporabljal na drugačne, inovativne načine, pri načrtovanju javnega prostora pa je imel vedno v mislih človeka in njegovo dobro počutje v mestu. 

Trajnostni razvoj in dobro počutje v muzejih pa sta tudi letošnji temi Mednarodnega dneva muzejev, ki poteka pod okriljem Mednarodnega muzejskega sveta ICOM. Takole so zapisali v obrazložitvi: "Muzeji ključno prispevajo k dobremu počutju in trajnostnemu razvoju naših skupnosti. Kot zaupanja vredne ustanove in pomembne niti v našem skupnem družbenem tkivu so v edinstvenem položaju za ustvarjanje učinka, ki spodbuja pozitivne spremembe. Muzeji lahko na številne načine prispevajo k doseganju ciljev trajnostnega razvoja: od podpore podnebnim ukrepom in spodbujanja vključevanja, do boja proti socialni izolaciji in izboljšanja duševnega zdravja."

Vabljeni, da Mednarodni muzejski dan preživite v Plečnikovi hiši, kjer bomo poskrbeli za vaše dobro počutje:

  • z vodenimi ogledi Plečnikovega originalno ohranjenega domovanja, na katerih vam bodo naši izkušeni vodiči razkrili marsikatero zanimivost iz Plečnikovega življenja*;
  • s samostojnim ogledom naše stalne razstave Plečnik., ki odstira Plečnikov ustvarjalni in intimni svet;
  • s sprehodom po Plečnikovem prostranem vrtu, ki je mojstru nudil vir oddiha in navdiha;
  • ter z ogledom kratkega dokumentarnega filma o prenovi Plečnikove hiše z naslovom Okna naj bodo bela, bela, čista.

*Ogled Plečnikovega domovanja je možen le z vodičem, ki vas po Plečnikovi hiši popelje vsako polno uro med 10:00 in 18:00 (zadnje vodstvo ob 17:00). Rezervacija mest za brezplačne oglede je možna v torek in sredo, 16. in 17. 5., med 8:00 in 14:00 na telefonu  01/ 24 12 506 ali prijava@mgml.si.

Ned
3
Dec 2023
Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Sre
10
Jan 2024
Prireditev na prostem, Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
23
Jan 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se