Ljubljana
MGML

Vlasto Kopač: prvo vodstvo po razstavi s kustosinjo

Še pred poletnim oddihom vas vabimo na prvo vodstvo po razstavi 'Vlasto Kopač: Neutrudni humanist'! Skupaj z avtorico in kustosinjo razstave Ano Porok si bomo ogledali stvaritve tega premalo znanega arhitekta, krajši čas tudi Plečnikovega učenca in sodelavca.

Sreda
21
Jun 2023
Čas: 17:00–18:00
Lokacija: Plečnikova hiša
Odrasli, študenti, seniorji
Kopač je sodeloval tudi pri prenovi osrednje ljubljanske tržnice (1994–1995), skrb za Plečnikovo dediščino pa se nadaljuje tudi danes, saj se objekti postopno obnavljajo pod stalnim nadzorom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije
Kopač je sodeloval tudi pri prenovi osrednje ljubljanske tržnice (1994–1995), skrb za Plečnikovo dediščino pa se nadaljuje tudi danes, saj se objekti postopno obnavljajo pod stalnim nadzorom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije © Matevž Paternoster / MGML

Kustosinja Ana Porok je o razstavi izpostavila: "Arhitekt Vlasto Kopač se je s svojim predanim delom izkazal na mnogih področjih: v arhitekturi, v likovnem delovanju, v grafičnem oblikovanju, v spomeniškem varstvu, pri raziskovanju etnološkega, zgodovinskega in jezikovnega izročila, v gorništvu in publicistiki. Kopačeva dela nimajo avantgardnega, revolucionarnega ali ekstravagantnega značaja, so pa logična posledica Plečnikove šole, predvsem profesorjevih etičnih načel in pojmovanja moralne odgovornosti arhitekta. Kopač je ostajal zvest domačemu izročilu; pojmoval ga je dinamično in razvojno smiselno, pri čemer je ohranjal humanistično merilo. Njegova etika postaja v današnjem svetu vedno bolj aktualna."


Vodstvo je brezplačno.
Zaradi omejenega prostora v hiši si mesto na vodstvu rezervirajte na prijava@mgml.si ali 01 24 12 506 (pon–pet, 8:00–14:00). 

Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
18
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Plečnikova hiša • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Sob
25
Maj 2024
Dan odprtih vrat, Delavnica, Prireditev na prostem, Voden ogled
Plečnikova hiša • Družine, otroci
Sob
8
Jun 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Družine, otroci
Sob
15
Jun 2024
Dan odprtih vrat, Delavnica, Glasbeni dogodek, Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, družine, otroci, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se