Ljubljana
MGML

Vrt spoznanja in nevednosti, performans na vrtu Plečnikove hiše

Performans 'Vrt spoznanja in nevednosti' je del večletnega projekta 'Obljuba resnice, pot vsega živega' umetnice Lele B. Njatin, v katerem raziskuje stičišča intime posameznika in javnosti skupnosti.

Četrtek
20
Jul 2023
Čas: 20:00–20:30
Lokacija: Plečnikova hiša
Odrasli, študenti, seniorji
Vrt spoznanja in nevednosti, performans na vrtu Plečnikove hiše
© Srečko Bajda

V performansu se mentalno srečata strukturirani analitični prostor umetniškega kabineta in spontano čustveni prostor vrta. Medtem ko je v prvega mogoče vstopiti le z razlago, je drugi prosto razpoložljiv z izkušnjo. V prvem misel zasebno išče svoje mesto v resničnosti, v drugem čustvo javno najdeva brezštevilne priložnosti. Performans sledi besedam, ki jih je Jože Plečnik zapisal o svojem vrtu: "Kaj ni lepo tukaj? Kaj si morete misliti lepšega kot pogled na vrtove? Jaz sem bogat, jaz sem veleposestnik." Ob drugi priložnosti pa je dejal: "Jaz uživam svoj vrt samo z okna – redko kdaj ga prekoračim – ne morem se stikati z ljudmi ..."

V performansu sodelujejo Gašper Jarni, Borut Krajnc in Lilijana Stepančič ter priložnostni udeleženci. Lela B. Njatin je univerzitetna diplomirana filozofinja, samozaposlena vizualna umetnica in pisateljica. Gašper Jarni je univerzitetni diplomirani igralec, član ansambla MGL. Borut Krajnc je fotoreporter, dokumentarni fotograf, samozaposlen v kulturi. Lilijana Stepančič je umetnostna zgodovinarka in ekonomistka. V performansu Vrt spoznanja in nevednosti so se kreativno povezali neinstitucionalno.


Vstop prost.
Obvezne rezervacije mest sprejemamo na: prijava@mgml.si ali 01 24 12 506 (pon–pet, 8:00–14:00).

Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Sre
15
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Plečnikova hiša • Družine
Čet
16
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Plečnikova hiša • Družine
Pet
17
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Plečnikova hiša • Družine
Sob
18
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Plečnikova hiša • Odrasli, družine, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se