Ljubljana
MGML

Plečnik in Stelè: prvo vodstvo po razstavi z avtorjema

Profesor France Stelè, umetnostni zgodovinar, do leta 1938 vodja spomeniškega urada in v času Plečnikovega ustvarjanja v Ljubljani član in načelnik gradbenega odbora na MOL, je ključno pripomogel k uresničitvi nekaterih arhitektovih projektov. Vabljeni na prvo vodstvo po razstavi 'Plečnik in Stelè: Risar in učenjak', na katerem nam bosta tesno sodelovanje in prijateljsko naklonjenost med akterjema osvetlila avtorja razstave, dr. Vesna Krmelj in dr. Franci Lazarini, ZRC SAZU.

Sreda
25
Okt 2023
Čas: 17:00–18:00
Lokacija: Plečnikova hiša
Odrasli, študenti, seniorji
Jože Plečnik in dr. France Stelè na Slovenski cesti v Ljubljani, 1931
Jože Plečnik in dr. France Stelè na Slovenski cesti v Ljubljani, 1931 © ZRC SAZU, Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta

"Sodelovanje med umetnostnimi zgodovinarji in umetniki je dokaj pogosto in kar nekaj primerov najdemo tudi v slovenskem prostoru. Le redko pa takšno sodelovanje sega na toliko različnih področij, kot se je zgodilo v primeru umetnostnega zgodovinarja Franceta Steleta in arhitekta Jožeta Plečnika. Mirno lahko trdimo, da bi bila Plečnikova Ljubljana, ki je bila leta 2021 vpisana na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine, brez Steletovega sodelovanja precej skromnejša in da bi manjkali nekateri ključni spomeniki," sta poudarila avtorja razstave dr. Vesna Krmelj in dr. Franci Lazarini.

Vodstvo je brezplačno.
Zaradi omejenega prostora v hiši si mesto na vodstvu rezervirajte na prijava@mgml.si ali 01 24 12 506 (pon–pet, 8:00–14:00).

Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
18
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Plečnikova hiša • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Sob
25
Maj 2024
Dan odprtih vrat, Delavnica, Prireditev na prostem, Voden ogled
Plečnikova hiša • Družine, otroci
Sob
8
Jun 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Družine, otroci
Sob
15
Jun 2024
Dan odprtih vrat, Delavnica, Glasbeni dogodek, Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, družine, otroci, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se