Ljubljana
MGML

Plečnik in Stelè: okrogla miza ob zaključevanju razstave

Pogovor s strokovnjaki ob zaključku razstave 'Plečnik in Stelè: Risar in učenjak'

Okrogla miza ob zaključevanju razstave 'Plečnik in Stelè: Risar in učenjak', ki poteka na mojstrov 152. rojstni dan, hkrati obeležuje sto let od izida Steletove ikonične knjige 'Oris zgodovine umetnostni pri Slovencih', ki je leta 1924 izšla pri Novi založbi. Pridružite se nam na zanimivem pogovoru s priznanimi strokovnjaki!

Torek
23
Jan 2024
Čas: 18:00–19:30
Lokacija: Plečnikova hiša
Odrasli, študenti, seniorji
Plečnik in Stelè: okrogla miza ob zaključevanju razstave

Drobna knjižica Oris zgodovine umetnostni pri Slovencih je za vedno spremenila pogled na slovensko kulturno zgodovino, z vidika pričujoče razstave pa jo lahko vidimo kot mejnik med dunajskim obdobjem, ko sta se Plečnik in Stelè poznala samo posredno, in plodnim sodelovanjem, ki je sledilo po njuni vrnitvi v domovino. V knjigi je med drugim Stelè posebej poudaril napredek slovenske arhitekture, ki ga je po zamujenih priložnostih 19. stoletja prinesla vzpostavitev študija arhitekture na ljubljanski univerzi.

Beseda na okrogli mizi bo tekla o pomenu sodelovanja med Plečnikom in Steletom za razvoj Ljubljane v obdobju med obema vojnama, o vplivu Dunaja na njuno delovanje v domovini, o Steletovih publikacijah o arhitekturi in njegovi teoriji o treh bistvenih elementih arhitekture: smotru, lupini in prostoru.

Pri pogovoru bodo sodelovali dr. Damjan Prelovšek, arhitekt Janko Rožič, kustosinja Plečnikove hiše Ana Porok in oba avtorja razstave, dr. Franci Lazarini in dr. Vesna Krmelj. Dogodek bo povezoval Luka Jerman, revija Outsider.


Zaradi omejenega prostora v hiši si mesto na dogodku rezervirajte na prijava@mgml.si ali 01 24 12 506 (pon–pet, 8:00–14:00).

Plečnikova hiša okroglo mizo organizira v sodelovanju z ZRC SAZU in revijo Outsider.

Sre
24
Apr 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
25
Maj 2024
Dan odprtih vrat, Delavnica, Prireditev na prostem, Voden ogled
Plečnikova hiša • Družine, otroci
Sob
8
Jun 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Družine, otroci
Sob
9
Nov 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Družine, otroci

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se