Ljubljana
MGML

Poletna keramična delavnica na Plečnikovem vrtu

Za začetnike in tudi tiste s predhodnim znanjem.

Arhitekt Plečnik je svojo ustvarjalnost kazal z uporabo različnih materialov, tudi gline. Preizkusite se še sami in se nam pridružite na poletni ustvarjalni delavnici v zavetju navdihujočega vrta ob Plečnikovi hiši!

Sobota
31
Avg 2024
Čas: 10:00–12:00
Lokacija: Plečnikova hiša
Odrasli, študenti, seniorji
Risba Plečnikove študentke Maruše Kramar iz leta 1949, ki je ohranjena v Plečnikovem kabinetu na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani
Risba Plečnikove študentke Maruše Kramar iz leta 1949, ki je ohranjena v Plečnikovem kabinetu na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani © Tadej Bolta

Keramično delavnico bomo pričeli z iskanjem inspiracije v arhitekturnih skicah in načrtih Jožeta Plečnika ter njegovih študentk in študentov. Kot je povedala kustosinja Plečnikove hiše Ana Porok, je bil Plečnik "tudi sam spreten pri oblikovanju z glino. Velikokrat je manjše modele za svoje projekte, največkrat za spomenike, znamenja, stebre in manjše predmete, izdelal iz tega materiala, ki je idealen za hitro oblikovanje zamisli. V Plečnikovi zbirki hranimo približno 200 različnih glinastih modelov, ki so Plečniku služili kot študijski pripomoček v vseh njegovih ustvarjalnih obdobjih. Svoje znanje je prenašal tudi na svoje študente, ki so svoje ideje s papirja lahko hitro preverili tudi v tretji dimenziji. V Plečnikovi hiši je v risalnici v nadstropju ohranjeno tudi izvirno orodje za modeliranje z glino."

Po iskanju inspiracije se bomo ustvarjanja lotili sami. Predstavljene bodo tri osnovne tehnike oblikovanja gline, s pomočjo katerih bomo izdelali forme od skice do objekta. Vsak bo iz želenega motiva oblikoval svoj izdelek za domačo uporabo, ki ga bomo na koncu dekorirali s teksturami ali vzorci. Po končani delavnici bodo izdelki glazirani s prozorno glazuro in žgani v peči. Udeleženci bodo svoje izdelke lahko prevzeli v Plečnikovi hiši tri tedne po delavnici.


Kdaj?
V soboto, 31. 8. 2024, od 10.00 do 12.00.
V primeru dežja se delavnica prestavi na soboto, 7. 9. 2024, od 10.00 do 12.00.

Za koga?
Delavnica je namenjena odraslim (16+) – tako začetnikom kot vsem tistim, ki že imate predhodno znanje in si želite ustvarjalne sprostitve v naravi.

Ali moram kaj prinesti?
Na delavnici bo zagotovljen material in orodje (lesene podloge, modelirke in nožki, gobice in posode z vodo) ter tehnično znanje, ki ga bo nudila mentorica, industrijska in notranja oblikovalka Pia Mršek. Pridite le primerno oblečeni ter z veliko mero dobre volje in ustvarjalnosti.

Koliko stane?
Cena delavnice je 36 € na osebo in se izvede, če je prijavljenih vsaj 5 oseb. Mesto na delavnici si rezervirate s plačilom delavnice; vse informacije dobite na prijava@mgml.si.

Pia Mršek je svoje znanje o keramiki in skulpturi pridobila skozi magistrski študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje na programu unikatno oblikovanje ter na Univerzi Belas Artes v Lizboni, kjer je študirala kiparstvo. Raziskovanje arhitekturnih struktur, detajlov in medprostorov je močno povezano z njenim delom. Tudi sama črpa inspiracijo iz Plečnikovih del in z materialom, ki ima dolgo tradicijo uporabe, ustvarja svojo sodobno zgodbo. Poleg študija je v Lizboni poučevala na tečajih ljubiteljske keramike v studiu Cecile*M.

Pet
30
Avg 2024
Glasbeni dogodek
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji, obiskovalci s posebnimi potrebami
Sob
21
Sep 2024
Sre
2
Okt 2024
Dan odprtih vrat, Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Sre
9
Okt 2024
Dan odprtih vrat, Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
9
Nov 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Družine, otroci

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se