Ljubljana
MGML

Plečnik in sveto, prvo vodstvo po razstavi z dr. Tomažem Jurco in Ano Porok

Kakšno je bilo Plečnikovo pojmovanje 'svetega' in na kakšen način se je to manifestiralo v njegovih delih, izveste na prvem vodstvu po razstavi Plečnik in sveto z avtorjem razstave dr. Tomažem Jurco in kustosinjo Plečnikove hiše Ano Porok.

Sreda
7
Nov 2018
Čas: 17:00–18:00
Lokacija: Plečnikova hiša
Odrasli, Seniorji, Študenti
Kljuka v obliki goloba na vratih kapele v Frančiškanskem samostanu v Kamniku
Kljuka v obliki goloba na vratih kapele v Frančiškanskem samostanu v Kamniku © Tomaž Jurca

»Dela arhitekta Jožeta Plečnika so bržkone najboljša priča o njegovem pojmovanju svetega, saj so kot molitev, v kateri se skrivajo vsa njegova prepričanja, vodila in načela. Pri Plečniku se namreč sveto ne navezuje zgolj na arhitektovo religioznost, ampak tudi na njegovo umetnost, na njegova osebna prepričanja, življenjske nazore in moralo. Ta področja so pri Plečniku vseskozi tesno prepletena, meja med njimi pa je pogosto težko določljiva. V luči pogostih razprav o potrebi po ločitvi Plečnikove vere in umetnosti velja torej najprej poudariti, da je našega velikega arhitekta težko razumeti, če omenjeni sferi obravnavamo ločeno. Tako vera kot umetnost sta za Plečnika sveti in mu pomenita iskanje najvišjega dobrega, moralno neoporečnega, nedotakljivega, lepega in ljubljenega,« je o Plečnikovem pojmovanju svetega zapisal avtor razstave dr. Tomaž Jurca.

Po razstavi Plečnik in sveto se bomo z avtorjem in kustosinjo sprehodili v sredo, 7. 11., ob 17.00; prijave na vodstvo sprejemamo do vključno 7. 11. do 14:00 na prijava@mgml.si ali 01 24 12 506. Vstop prost.

Čet
25
Okt 2018
Voden ogled
Plečnikova hiša • Obiskovalci s posebnimi potrebami, Odrasli, Seniorji, Študenti
Sob
10
Nov 2018
Voden ogled
Plečnikova hiša • Družine
Sob
17
Nov 2018
Delavnica
Plečnikova hiša • Družine
Sre
21
Nov 2018
Voden ogled
Plečnikova hiša • Obiskovalci s posebnimi potrebami, Odrasli, Seniorji, Študenti
Pon
3
Dec 2018
Dan odprtih vrat
Plečnikova hiša • Družine, Odrasli, Seniorji, Študenti