Ljubljana
MGML

Arhitekturno ustvarjanje kot molitev, predavanje in predstavitev razstavnega kataloga

"Dela arhitekta Jožeta Plečnika so bržkone najboljša priča o njegovem pojmovanju svetega, saj so kot molitev, v kateri se skrivajo vsa njegova prepričanja, vodila in načela." Vabljeni na predavanje in predstavitev razstavnega kataloga avtorja razstave Plečnik in sveto, dr. Tomaža Jurce. Vstop prost.

Sreda
9
Jan 2019
Čas: 18:00–19:00
Lokacija: Plečnikova hiša
Odrasli, študenti, seniorji
Omanov kelih v rokah Jožeta Plečnika, 1936
Omanov kelih v rokah Jožeta Plečnika, 1936 © dokumentacija MGML

Dr. Tomaž Jurca je ob proučevanju Plečnikovega pojmovanja 'svetega' med drugim zapisal:
Plečnikova dela so bržkone najboljša priča o njegovem pojmovanju svetega, saj so kot molitev, v kateri se skrivajo vsa njegova prepričanja, vodila in načela. Njegovo dojemanje umetniškega ustvarjanja kot najvišje kontemplacije je dobro opisal frančiškan Martin Perc, ki je pri arhitektu naročil kelih: "... ko sem ta kelih že posvečen prinesel iz ordinariata profesorju in ga tam postavil na mizo, sva molče sedela skoraj celo uro ob njem in ga gledala. Ko se je bilo treba posloviti, da pridem pravočasno na vlak, je vstal, kelih še enkrat pogledal in dejal: Vsak človek boga moli, kakor ga po svoje more, ve in zna, Plečnik ga pač takole."

Vstop na predavanje, ki se bo v Plečnikovi hiši odvilo v sredo, 9. 1., ob 18.00, je prost. Prijave na predavanje sprejemamo do zapolnitve mest oz. najkasneje do 9. 1. do 14.00 na prijava@mgml.si ali 01 24 12 506.

Sre
10
Jan 2024
Prireditev na prostem, Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
23
Jan 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se