Ljubljana
MGML

Arhitekturno ustvarjanje kot molitev, predavanje in predstavitev razstavnega kataloga

"Dela arhitekta Jožeta Plečnika so bržkone najboljša priča o njegovem pojmovanju svetega, saj so kot molitev, v kateri se skrivajo vsa njegova prepričanja, vodila in načela." Vabljeni na predavanje in predstavitev razstavnega kataloga avtorja razstave Plečnik in sveto, dr. Tomaža Jurce. Vstop prost.

Sreda
9
Jan 2019
Čas: 18:00–19:00
Lokacija: Plečnikova hiša
Odrasli, Seniorji, Študenti
Omanov kelih v rokah Jožeta Plečnika, 1936
Omanov kelih v rokah Jožeta Plečnika, 1936 © dokumentacija MGML

Dr. Tomaž Jurca je ob proučevanju Plečnikovega pojmovanja 'svetega' med drugim zapisal:
Plečnikova dela so bržkone najboljša priča o njegovem pojmovanju svetega, saj so kot molitev, v kateri se skrivajo vsa njegova prepričanja, vodila in načela. Njegovo dojemanje umetniškega ustvarjanja kot najvišje kontemplacije je dobro opisal frančiškan Martin Perc, ki je pri arhitektu naročil kelih: "... ko sem ta kelih že posvečen prinesel iz ordinariata profesorju in ga tam postavil na mizo, sva molče sedela skoraj celo uro ob njem in ga gledala. Ko se je bilo treba posloviti, da pridem pravočasno na vlak, je vstal, kelih še enkrat pogledal in dejal: Vsak človek boga moli, kakor ga po svoje more, ve in zna, Plečnik ga pač takole."

Vstop na predavanje, ki se bo v Plečnikovi hiši odvilo v sredo, 9. 1., ob 18.00, je prost. Prijave na predavanje sprejemamo do zapolnitve mest oz. najkasneje do 9. 1. do 14.00 na prijava@mgml.si ali 01 24 12 506.

Čet
28
Feb 2019
Voden ogled
Narodna in univerzitetna knjižnica, Turjaška ulica 1, Ljubljana • Odrasli, Seniorji, Študenti
Sob
16
Mar 2019
Delavnica, Voden ogled
Plečnikova hiša • Družine
Sre
10
Apr 2019
Sob
27
Apr 2019
Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, Seniorji, Študenti
Sob
8
Jun 2019
Delavnica
Plečnikova hiša • Otroci