Ljubljana
MGML

Ana Porok: Zbornica za trgovino, obrt in industrijo

voden ogled Plečnikovih rešitev pri oblikovanju Zbornice za trgovino, obrt in industrijo

Muzej za arhitekturo in oblikovanje v letošnjem Plečnikovem letu pripravlja niz vodstev po Plečnikovi arhitekturi z naslovom Arhitektura v živo. Tokrat vabijo na ogled Zbornice za trgovino, obrt in industrijo, današnje Ustavno sodišče RS, z Ano Porok, kustosinjo MGML, odgovorno za Plečnikovo dediščino.

Sreda
22
Mar 2017
Čas: 17:00–18:00
Lokacija: Ustavno sodišče RS Beethovnova ulica 10 1000 Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Zbornica za trgovino, obrt in industrijo, danes Ustavno sodišče RS
Zbornica za trgovino, obrt in industrijo, danes Ustavno sodišče RS © Matevž Paternoster/MGML

Zbornica za trgovino, obrt in industrijo je našla domovanje v neorenesančni palači iz 19. stoletja, ki ji je Plečnik med letoma 1925–27 prizidal novo reprezentančno stopnišče, uredil prostore z opremo in na dvorišču postavil vodnjak. Pri oblikovanju vidimo veliko podrobnosti z njegovim sočasnim urejanjem Bikovskega stopnišča na Praškem gradu. Z uporabo žlahtnih domačih materialov je Plečnik želel dvigniti nivo slovenske umetne obrti. Pri oblikovanju arhitekturnih elementov je iskal navdih v egipčanskih, minojskih in etruščanskih motivih. Danes je v stavbi sedež Ustavnega sodišča Republike Slovenije.

Ana Porok je diplomirala na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani, od leta 2002 do 2011 je bila zaposlena v Arhitekturnem muzeju Ljubljana kot kustodinja Plečnikove zbirke, od 2011 je zaposlena v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane kot kustodinja za arhitekturo in oblikovanje. Z različnimi strokovnjaki je sodelovala pri vseh pomembnih razstavah o Plečniku, ki so bile v novem tisočletju, leta 2015 pa je pripravila stalno razstavo Plečnik v Plečnikovi hiši, za katero je s sodelavci prejela Valvasorjevo nagrado.

Vodstvo v organizaciji Muzeja za arhitekturo in oblikovanje je brezplačno in omejeno na 50 obiskovalcev. Obvezne prijave sprejemajo na izobrazevanje@mao.si.