Ljubljana
MGML

Odsotna stavba parlamenta: Jože Plečnik in praška panorama v prvi Češkoslovaški republiki, predavanje

V Ljubljano iz Prage prihaja Cathleen M. Giustino, profesorica zgodovine na ameriški univerzi Auburn University, ki bo na predavanju v Plečnikovi hiši obravnavala čas prve Češkoslovaške republike in Plečnikovo vlogo pri prizadevanjih za izgradnjo nacionalnega parlamenta.

Sreda
10
Apr 2019
Čas: 18:00–19:00
Lokacija: Plečnikova hiša
Odrasli, študenti, seniorji
Pogled na praški grad
Pogled na praški grad © Cathleen M. Giustino

Stavbe nacionalnih parlamentov lahko služijo kot simboli, ki krepijo narodno enotnost in zavezanost skupnim demokratičnim načelom. V času prve Češkoslovaške republike so obstajala prizadevanja po izgradnji parlamenta na praškem hribu Letná, ampak vsi načrti so ostali neuresničeni. Pričujoče predavanje se posveča tem podvigom, s posebnim poudarkom na pomisleke Jožeta Plečnik in drugih, kako bi postavitev parlamenta na Letni lahko škodovala panoramskim pogledom na praški grad in prestolnico republike. Razkriva, kako so porazdelitve moči in možnost pluralizacije mnenj v novi neodvisni državi nenamerno prispevali k ohranitvi praške arhitekturne silhuete v medvojnem obdobju.

Cathleen M. Giustino je Mills Carter profesorica zgodovine na Auburn University, njeno delo podpira tudi sklad Carnegie. Svoj doktorat je pridobila na University of Chicago. Je avtorica Tearing Down Prague's Jewish Town: Ghetto Clearance and the Legacy of Middle-Class Ethnic Politics around 1900 in sourednica Socialist Escapes: Breaks from Ideology and the Everyday in Eastern Europe, 1945–1989. V svojem trenutnem knjižnem projektu raziskuje državne uporabe arhitekture, umetnosti in antikvitet, ki so jih zasegli skupinam določenim za etično čiščenje v Srednji Evropi med in po drugi svetovni vojni.


Vstop na predavanje je prost. Zaradi omejenega prostora so obvezne predhodne prijave na prijava@mgml.si ali 01 24 12 506.

Sre
20
Mar 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Sre
10
Apr 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Sre
24
Apr 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
25
Maj 2024
Dan odprtih vrat, Delavnica, Prireditev na prostem, Voden ogled
Plečnikova hiša • Družine, otroci

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se