Ljubljana
MGML

Plečnikov NUK: zadnje vodstvo po razstavi z avtorjem

"Kot pravo svetišče nas Plečnikov NUK hkrati miri in navdihuje, navdaja z občutki ponižnosti pred veličastno zgradbo vednosti in hkrati ponosa, da smo lahko njen del." Vabljeni na zadnje vodstvo po razstavi Plečnikov NUK z avtorjem Žigo Cerkvenikom.

Sobota
27
Apr 2019
Čas: 11:00–12:00
Lokacija: Plečnikova hiša
Odrasli, študenti, seniorji
V požaru po padcu letala na NUK poškodovana knjiga
V požaru po padcu letala na NUK poškodovana knjiga © Andrej Peunik/MGML

"Največji dogodek v naši kulturni politiki tega leta je bil trenutek, ko je te dni naš ban g. dr. Marko Natlačen zasadil prvo lopato za zgraditev vseučiliške knjižnice na zemljišču nekdanjega knežjega dvorca na Turjaškem trgu ter s tem simboličnim dejanjem vpričo vseučiliških profesorjev in akademske mladine potrdil, da je njih najsrčnejša želja ter ves njegov in njihov trud kronan z uspehom: vseučiliška knjižnica se danes gradi!" 

Zapis Tineta Debeljaka v Slovencu 11. oktobra 1936 odraža vzneseno in slovesno vzdušje, ki je zajelo Ljubljano ob dolgo pričakovanem začetku gradnje Univerzitetne biblioteke, današnje Narodne in univerzitetne knjižnice. Arhitekt Plečnik je zanjo pripravil načrte že leta 1930, knjižnico pa je videl kot svetišče, posvečeno znanju. Univerzitetna knjižnica je bila dograjena v letu 1941, ko se je na slovenskih tleh začela tudi 2. svetovna vojna.

Pridružite se nam na zadnjem vodstvu po razstavi Plečnikov NUK z avtorjem Žigo Cerkvenikom, ki bo osvetlil dolgoletna prizadevanja za gradnjo knjižnice, njeno končno gradnjo ter življenje knjižnice in knjižničarjev med turbulentnim časom 2. svetovne vojne.

Zaradi omejenega prostora v Plečnikovi hiši se obvezne prijave na vodstvo začnejo sprejemati 19. 4. na prijava@mgml.si ali 01 24 12 506. Vaše mesto je zagotovljeno, ko z naše strani prejmete povratno potrditev. Vstop prost.

Sre
10
Jan 2024
Prireditev na prostem, Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
23
Jan 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se