Ljubljana
MGML

Plečnik in Rothmayer: zadnje vodstvo po razstavi

Tik pred zaključkom razstave Plečnik in Rothmayer se bomo po razstavi sprehodili z njenim avtorjem Petrom Krajčijem, kustosom iz Mestnega muzeja Praga. Vodstvo bo potekalo v angleškem jeziku.

Sobota
5
Maj 2018
Čas: 11:00–12:00
Lokacija: Plečnikova hiša
Odrasli, študenti, seniorji
Plečnik in Rothmayer: zadnje vodstvo po razstavi
© Andrej Peunik/MGML

O razstavi Plečnik in Rothmayer: dva prijatelja, dve hiši, dve mesti je njen avtor, arhitekt in kustos Petr Krajči izpostavil: "Usodi dveh pomembnih in velikih osebnosti slovenske in češke arhitekture – Jožeta Plečnika in Otta Rothmayjerja – sta bili desetletja kompleksno povezani. Sprva v odnosu učitelj in učenec sta nato med prenovo Praškega gradu postala tesna sodelavca in naposled iskrena prijatelja, ki sta se medsebojno spoštovala ter sledila samostojnim ciljem. Učitelj je svojega učenca najprej usposabljal, nato pa je učenec Otto postal pomočnik pri obnovi Praškega gradu, kjer je izkusil najvišjo obliko arhitekture s strani mojstra samega – Jožeta Plečnika. Njun trden odnos, predvsem pa povezava med vilo Stadion v Ljubljani in Rothmayerjevo hišo v Pragi, ki je bila s Plečnikovim dovoljenjem zgrajena po načrtih vile Stadion, sta osrednji točki razstave Plečnik in Rothmayer v Plečnikovi hiši v Ljubljani. Stavbi je doletela različna usoda. Medtem ko je vila Stadion danes v zasebnem lastništvu, je vila Rothmayer skupaj s svojim obsežnim vrtom javnosti dostopna. Zgodovinske črno-bele fotografije na razstavi nam pripovedujejo zgodbo te pomembne hiše, medtem ko poetične barvne fotografije razkrivajo trenutno stanje vile Rothmayer, spomenika moderne arhitekture."

Prijave na vodstvo sprejemamo do zapolnitve mest oz. najkasneje do 4. 5. do 14.00 na prijava@mgml.si ali 01 24 12 506.

O AVTORJU
Inž. arh. Petr Krajči, diplomant Fakultete za arhitekturo na Češki tehnični univerzi v Pragi, se v svojem raziskovanju osredotoča na vodilne osebnosti češkega tradicionalizma v arhitekturi 20. stoletja, o katerih je pripravil že mnoge samostojne in skupinske razstave (Otto Rothmayer 1997, Antonín Engel). Vrsto let je deloval kot kustos arhitekturne zbirke v Narodnem tehniškem muzeju v Pragi, kjer je soustvaril stalno razstavo o arhitekturi in civilnem inženirstvu. Danes je zaposlen v Centru za moderno arhitekturno dediščino, ki deluje v okviru Mestnega muzeja Prage.

Več o razstavi Plečnik in Rothmayer si lahko preberete tukaj.

Sob
8
Jun 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Družine, otroci
Sob
15
Jun 2024
Dan odprtih vrat, Delavnica, Glasbeni dogodek, Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, družine, otroci, študenti, seniorji
Sre
2
Okt 2024
Dan odprtih vrat, Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Sre
9
Okt 2024
Dan odprtih vrat, Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
9
Nov 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Družine, otroci

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se