Ljubljana
MGML

Plečnikova arhitektura v Ljubljani

predavanje arhitekta in avtorja knjige Andreja Hrauskyja

Na Plečnikov rojstni dan, 23. januarja ob 18.00, vabljeni v Plečnikovo hišo na predavanje Andreja Hrauskyja, arhitekta in avtorja pravkar izdane knjige Plečnikova arhitektura v Ljubljani.

Torek
23
Jan 2018
Čas: 18:00–19:00
Lokacija: Plečnikova hiša
Odrasli, študenti, seniorji
Andrej Hrausky, avtor knjige Plečnikova arhitektura v Ljubljani
Andrej Hrausky, avtor knjige Plečnikova arhitektura v Ljubljani © Miran Kambič (izrez)

Knjiga Plečnikova arhitektura v Ljubljani se doslej najbolj podrobno ukvarja z vsemi zgrajenimi Plečnikovimi arhitekturnimi deli v Ljubljani – tudi s tistimi, ki se niso ohranila. Zato pomeni temeljno delo globljega razumevanja pojma »Plečnikove Ljubljane«. Vendar je pomembno tudi to, kako Plečnikovo delo gledamo, vidimo in razumemo. Umetnostna zgodovina razvoj umetnosti ocenjuje skozi optiko avantgardnosti in slavi ustvarjalce, ki so prvi utrli nove prevladujoče smeri. Za Plečnika, ki je bil na Dunaju avantgarden, potem pa je zavestno izbral svojo lastno pot, takšno razumevanje ni primerno. Še posebej, ker smo prepričani, da je ravno »Plečnikova Ljubljana« najpomembnejši del njegovega opusa. Tako kot je to razumel Plečnik, je treba ločiti obliko od vsebine in v vsaki posebej najti svoje kvalitete. To je morda najpomembnejše sporočilo knjige in tej temi bo posvečeno tudi predavanje.

Andrej Hrausky

Vstop na predavanje je prost. Po predavanju bo avtor na voljo za podpisovanje knjige Plečnikova arhitektura v Ljubljani. Obvezne prijave na predavanje zbiramo na prijava@mgml.si ali 01 24 12 506.

O avtorju

Andrej Hrausky (1951) je diplomiral leta 1976 pri profesorju Edu Ravnikarju na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. Od leta 1982 je bil predsednik trajne delovne skupnosti samostojnih arhitektov DESSA, od leta 1989 direktor arhitekturne galerije DESSA in od leta 1991 direktor biroja Arhé. Organizira razstave doma in v tujini, piše in predava o arhitekturi. Bil je član številnih mednarodnih žirij, med drugim tudi Evropske nagrade za arhitekturo Mies van der Rohe (leta 1997 in 1999) leta 2004 tudi slovenski komisar arhitekturnega bienala v Bentkah. Je soavtor (z Janezom Koželjem in Damjanom Prelovškom) petih knjig o Jožetu Plečniku in soavtor (z Janezom Koželjem) arhitekturnega vodiča po Ljubljani in knjige o Maksu Fabianiju. V letih 2006−2011 je bil predsednik Društva arhitektov Ljubljana in Zveze društev arhitektov Slovenije. Leta 1981 je z Majdo Cajnko prejel nagrado Zlata ptica za mlade arhitekte, leta 2009 ga je Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije imenovala za častnega člana, leta 2014 pa sta z Majdo Cajnko prejela Plečnikovo medaljo za življenjsko delo. Decembra 2016 je pri založbi Lili in Rosa izdal knjigo Simboli v Plečnikovi arhitekturi. Septembra 2017 je v galeriji DESSA pripravil razstavo in predavanje Plečnikova sodobnost: kako Plečnika razumeti danes. Decembra 2017 je v sozaložništvu MGML in Galerije DESSA izdal knjigo Plečnikova arhitektura v Ljubljani.

Pokrovitelji projekta

Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Ljubljana, BTC City, Javno podjetje VODOVOD-KANALIZACIJA, Zavarovalnica Triglav, Grafika Gracer, GRAFO LIT, Atelje Galerija, Baumit Slovenija, Lafarge, M Sora in Arcadia svetila

Sre
24
Apr 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
25
Maj 2024
Dan odprtih vrat, Delavnica, Prireditev na prostem, Voden ogled
Plečnikova hiša • Družine, otroci
Sob
8
Jun 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Družine, otroci
Sob
9
Nov 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Družine, otroci

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se