Ljubljana
MGML

Plečnikovo stanovanje za prvega češkoslovaškega predsednika

"Iz gradu in njegove okolice se da narediti nekaj znamenitega in ne vidim nikogar, razen Vas, ki bi lahko izpeljal to zgodovinsko nalogo," je prvi češkoslovaški predsednik Masaryk zapisal leta 1923 v pismu arhitektu Plečniku. Kako je Plečnik zasnoval domovanje prvega in vseh prihodnjih predsednikov v Pragi, izveste na uvodnem predavanju avtorjev razstave Plečnik in Praški grad, mag. Martina Halate in arh. Michala Šule.

Četrtek
20
Apr 2017
Čas: 18:00–19:00
Lokacija: Plečnikova hiša
Odrasli, študenti, seniorji
Salon Alice Masarykove, okrog velike noči 1934
Salon Alice Masarykove, okrog velike noči 1934 © The Archives of Prague Castle

Na predvečer odprtja razstave Plečnik in Praški grad: stanovanje za prvega češkoslovaškega predsednika bosta avtorja razstave mag. Martin Halata in arh. Michal Šula podrobneje predstavila Plečnikovo snovanje stanovanja za prvega češkoslovaškega predsednika Tomaša G. Masaryka in njegovo širšo družino. Avtorja razstave med drugim izpostavljata: "V letih 1920–1935 je na Praškem gradu in Hradčanih nastala izjemna zbirka modernistične arhitekture. Njen avtor je bil slovenski arhitekt Jože Plečnik, po letu 1920 arhitekt Praškega gradu. Plečnika je k sodelovanju pri tej idejni nalogi grajske preobrazbe povabil prvi češkoslovaški predsednik Tomáš G. Masaryk. Pomemben sestavni del prenove je bila preobrazba bivališča Habsburžanov v stanovanje češkoslovaškega predsednika in njegove družine, pri čemer je odločilno vlogo odigrala tudi Alice G. Masarykova, predsednikova hči."

Predavanje, ki bo potekalo v češkem jeziku s konsekutivnim prevajanjem, je za obiskovalce brezplačno. Obvezne prijave sprejemamo do četrtka, 20. aprila, do 15:00 na prijava@mgml.si ali 01 24 12 506.

Sre
10
Apr 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Sre
24
Apr 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
25
Maj 2024
Dan odprtih vrat, Delavnica, Prireditev na prostem, Voden ogled
Plečnikova hiša • Družine, otroci
Sob
8
Jun 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Družine, otroci

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se