Ljubljana
MGML

Plečnikovi neuresničeni projekti, prvo vodstvo po razstavi z Ano Porok [VSA MESTA SO ZASEDENA]

Arhitekt Plečnik je za Ljubljano snoval mnoge ideje, kar nekaj od njih, med njimi vsaj 20 večjih projektov, pa je ostalo neuresničenih. Pridružite se kustosinji Ani Porok na prvem vodstvu po razstavi 'Plečnikovi neuresničeni projekti za Ljubljano' in izvedite, kakšna bi bila prestolnica, če bi mojster uresničil vsaj štiri od svojih neuresničenih idej.

Sreda
23
Okt 2019
Čas: 17:00–18:00
Lokacija: Plečnikova hiša
Odrasli, študenti, seniorji
Mesarski most, zračni pogled proti Tržnicam
Mesarski most, zračni pogled proti Tržnicam © Nejc Bernik, UIFS ZRC SAZU, 2019

Plečnikovi neuresničeni projekti za Ljubljano so eno manj znanih poglavij umetnikovega snovanja, s tem povezani raznoliki načrti pa razkrivajo arhitektove v veliki meri neizpolnjene sanje o nacionalni prestolnici Slovencev.

"Plečnikovi projekti za Ljubljano so bili vedno zasnovani z mislijo na življenje mesta; ko jih je mojster snoval, je bila zanj enako kot sam projekt pomembna predvsem njegova vpetost v mestno tkivo. Tako je bilo tudi pri njegovi ideji za novo mestno hišo, ki jo je povezal s Tržnicami ter z Mesarskim mostom nakazal smer povezave z ljubljanskim kolodvorom. Tudi nov parlament na mestu ljubljanskega gradu je Plečnik tesno povezal z mestom, saj bi ob prečkanju Tromostovja takoj za Robbovim vodnjakom zagledali monumentalno magistralno stopnišče na Grajski hrib. Z različnimi povezavami pa je v park Tivoli umestil danes kultno Katedralo svobode, ki bi s svojim monumentalnim stožcem in naravnim zelenim ozadjem parka zagotovo danes v Ljubljano privabljala še več turistov," je o Plečnikovih neuresničenih idejah, predstavljenih na razstavi, povedala avtorica razstave, kustosinja Ana Porok.

Vabljeni na prvo vodstvo po razstavi v sredo, 23. 10., ob 17:00 v Plečnikovo hišo.

Zaradi omejenega prostora so za vodstvo obvezne prijave na prijava@mgml.si ali 01 24 12 506. Vstop prost.

Sre
10
Jan 2024
Prireditev na prostem, Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
23
Jan 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se